X
 
 

Тази книга ни помага да разнищим мозъка си

1632 0
photo of Тази книга ни помага да разнищим мозъка си
Снимка: Издателство "Колибри"
Какво е общото между оргазма и епилепсията, колко е важно раждането, а и времето преди него, за формирането на мозъка и на мисленето ни, заложена ли е сексуалността, правилно ли е да се изолират хората с психични проблеми и има ли смисъл от тяхната социализация, морална ли е евтаназията, възможно ли е да се преодолее страхът от смъртта?

Тези и много още основни въпроси, свързани с формирането и развитието на най-важния орган в тялото ни – мозъкът, разнищва изтъкнатият холандски учен Дик Сваб в своята книга, превърнала се в хит „Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер”.

100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише

Издателство „Колибри” ви предлага още едно чудесно помагало, което се уповава на философията на Мария Монтесори и прилага н...

Дик Сваб не е кой да е. Той е уважаван професор по невробиология към Амстердамския университет и директор на Нидерландския институт за мозъчни изследвания в продължение на 30 години. През 1985 г. основава Нидерландската мозъчна банка, която ръководи до 2005 г.

Точно в това се състои ценността на книгата – че е написана от професионалист, който представя проучванията си и изводите от тях в цялата им дълбочина. В същото време информацията е поднесена на разбираем език и съдържанието не е натоварено излишно с термини. Там, където ги има, са обяснени достъпно, а авторът приятно разнообразява сериозната материя с чувство за хумор.

Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер” със сигурност ще се превърне във важна част от културата и дори образованието ви. Текстовете плавно и последователно внасят светлина в основни аспекти на живота ни, помагат да се погледне с други очи на проблеми, които сме смятали за неразгадаеми и неразрешими и дори внасят оптимизъм за бъдещето.

Ние сме нашият мозък

На 26 януари излиза от печат „Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер” – една неимоверно задълбочена и изчерпа...

Въпреки сериозните теми и казуси, които разисква, „Ние сме нашият мозък. От утробата до Алцхаймер” се чете леко и приятно. Професорът ни представя всяка част от мозъка, обяснява за какво служи, какви функции изпълнява чисто физически и как това се отразява на психиката ни. Всичко това подкрепено с примери от практиката му.

Опитът на Сваб, изложен в книгата му, успява да ни помогне в преоткриването на нас самите и околните, като ни показва как обяснява как характерът ни, нашите предпочитания, сексуална ориентация, склонност към религиозност, умствените ни способности и психиката ни че съзнанието ни се проектира от особеностите на мозъка и процесите, които протичат в него.

Интересен факт е, че Сваб е завещал своя собствен мозък за нуждите на науката, докато решението какво да се случи с тялото му след смъртта му е оставил на близките си.

"Кварталът", брилянтно композиран политически трилър от автора на "Плувецът"

На 12 януари 2018 г. излиза от печат „Кварталът”, самостоятелно продължение на „Плувецът” от нашумелия шведски ...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.