Творец заведе европейска делегация на цирк

1285
Творец заведе европейска делегация на цирк

С произведението си „2017“ Георги Драмбозов от София спечели първото място и 500 лева в конкурса за хумор и сатира „Голямата къща на мъдрите хора“, обявен от Община Асеновград. Темата тази година бе „О, свещена простота!” /„О, sancta simplicitas!”/. В поетично-хумористичната си творба, именувана „2017“, авторът осмива „изборната“ година и засяга работата на българската съдебна система.

На второ място в конкурса с награда от 300 лева бе класиран Георги Гълов също от София. Той се представя с „Цирк „Булгар”. В произведението си творецът разказва историята за делегация от Европейския съюз, посетила една от балканските трани. А „нашенци“ завели делегатите на цирк. Там гостите станали свидетели на изпълнения, като „Укротяване на правосъдието“ и „Как се убива престъпност с един замах“. Всички номера - изпълнени от един единствен човек, който в свободното си време работел като вицепремиер в Правителството. С третата позиция и 100 лева от конкурса си тръгна асеновградчанинът Стойне Иванов за творбата, едноименна с темата на творческата надпревара „О, свещена простота”.

Героинята на автора се обръща към Господ с молитва за кашлящия си съпруг. Няколко пъти, обаче, се отплесва в молбата си и заговаря за политиката и демокрацията, за работата на лекарите, за гладуващите хора, за свещениците, че дори и за Митра – жената на обущаря Дончо, която станала „весела и напета“, след като той се споминал.

Церемонията по награждаването на победителите се състоя в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград снощи. Журито награди и първенците сред карикатуристите. Победител в категорията стана Ириен Трендафилов от Пловдив, който получи 500 лева. Втора награда и 300 лева си спечели Ивайло Цветков от София, а трета позиция и 100 лева бяха отредени за Халит Кортулмуш от съседна Турция.

"2017"

                                       Не е по Димчо Дебелянов

 

Ще бъдеш изборна ли, Две и седемнайста? - о, санкта симплицитас, к'во ще дадеш, за да събудиш в душата нещастна и "чувства заспали, и стихнал копнеж"?

 

Богати люде вкарай в парламента,

в затвора вкарай голия бедняк,

не ни разкривай КДС-агента,

недей да закачаш човечеца благ!

Турският консул в Пловдив поиска по-силни икономически връзки с България

"Икономическите връзки между България и Турция трябва да бъдат пренесени на по-високо ниво, защото българският и турският са два братск...

 

Върни ми позабравената муза

с онази вечна Божия искра,

която първо вкарваше в съюза,

а после – на държавната софра…

Основателят на художествената гимнастика в Асеновград бе избрана за почетен гражданин

Със званието „Почетен гражданин“ на Асеновград и тази година са отличени двама достойни асеновградчани. С титлата официално...

 

Но ти мълчиш, мълчиш недостижима,

кога ли в моя беден храм ще спреш?

Не съм млад поет, но моля те в рима –

дано от молитва и стих разбереш!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com