Изложба показва заловени на границата ценности от 19-ти век

1217
Изложба показва заловени на границата ценности от 19-ти век

Заловени на границата при Малко Търново ценни експонати, изработени от бронз и специална сплав, представят в Исторически музей-Асеновград. Те са били предназначени за износ към Турция, където пазарът на такива културни ценности се разраствал. Всички предмети са европейска изработка, като междувременно са претърпели различни незаконни реставрации. Ценните предмети са пътували към Турция през България, като базирайки се на някои от щампите върху вазите и свещниците, хипотезите твърдят, че са идвали от град Лион, Франция. Само картините са изработени от румънски класици. Изложбата носи името „Луксът на 19-ти век“.

По това време сред най-популярните и търсени експонати са били часовниците за камина, картините, сервизите за ликьор и шампанско – с актуалния цвят аквамарин. Животът на хората в 19-ти век е бил свързан с индустриалната революция и промените в производството. Експонатите в изложбата пренасят посетителите из различните слоеве на аристокрацията от 19-ти век. Запознават любителите на историята с предмети, изработени както от чист скъп бронз, така и от други благородни метали. Сплавите, от които са изготвени скъпоценните ескпонати, са белег на откритията в химията по това време. Отрити са елементи, които заздравявали метала и в същото време го правели по-достъпен, като цена.

Асенoвград може да се сдобие с художествена галерия

„Надявам се Асеновград да има собствена художествена галерия с постоянни експозиции, и то в срок до една или максимум две години!...

Позволявали гланциране и добавяне на блясък. Създават се и първите леарни, благодарение на които чрез отливки в ателиетата в Италия са се изработвали произведения на изкуството по много бърз начин. Така, за кратки срокове се изготвяли сувенири, които се изнасяли за Англия и Франция. Същите луксозни предмети могат да се видят в домове на съвременни богати хора, вече в качеството на антики. През 19-ти век важна роля в живота на гражданите изиграва корабоплаването, благодарение на което се скъсяват разстоянията. Това разширява пазара и се наблюдава бум на чаената търговията до Далечния Изток. По този начин възникват много богати фамилии. Разширява се също и банковото дело. Изложбата е представена от Регионален Исторически музей-Бургас и ще гостува в Исторически музей-Асеновград през следващите три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com