Основателят на художествената гимнастика в Асеновград бе избрана за почетен гражданин

5196
Основателят на художествената гимнастика в Асеновград бе избрана за почетен гражданин

Със званието „Почетен гражданин“ на Асеновград и тази година са отличени двама достойни асеновградчани. С титлата официално ще бъде удостоена Виолета Стамболийска. Посмъртно със званието ще бъде отличен маестро Димитър Вълчев. Виолета Стамболийска е родена през 1943 г. в Асенoвград. Носител е на орден „Кирил и Методий”- I степен. Работила е като треньор по спортна гимнастика в ДФС „Асеновец“.

Става заместник-председател на дружеството и отговаря за високото спортно майсторство и масовия спорт, като следи олимпийската подготовка на изтъкнати в спорта дейци, постигнали немалък резултат и достигнали до високи спортни върхове. Виолета Стамболийска е основателят на художествената гимнастика в Асенoвград и поставя основите на петобоя „Здрави, силни, работоспособни“. Той обхваща над 25 работнически отбора, като тимът на „Асенова крепост“ става републикански шампион. Чрез сина си Антон, Стамболийска се свързва с националния отбор на Корейската република, чийто треньор пристига в Асеновград и създава клуб по таекуон-до. 25 години от живота си избраната за „Почетен гражданин“ отдава на аеробиката и успява да обучи 35 инструктори.

Вдигат таксите за два туристически обекта в Асеновград

Обмислят повишаване цените за входни такси и услуги на няколко туристически обекта в община Асеновград. Предложението за поскъпването ...

Възпитаник на Виолета Стамболийска е Димитрина Касабова. Тя донася първите медали по аеробика за България, а днес оглавява Българския съюз по аеробика. През 1988 г. по инициатива на Стамболийска е организиран първият Празник на Асенoвград. Тя е автор и на голяма част от мероприятията и за следващите му издания. И още - създава Балетна формация „Косара“ през 1976 г., която миналата година отбеляза своя 40-годишен юбилей. Със званието „Почетен гражданин“ Виолета Стамболийска е отличена за изключителния й принос към разрастването, развитието и популяризирането на спорта и възпитанието в спортен дух на поколения асеновградчани. Посмъртно удостоеният със званието „Почетен гражданин“ на Асеновград маестро Димитър Вълчев е известен български композитор, диригент и пианист.

Той е роден в Асеновград през 1929 г. Създател е на музиката за едни от най-известните и обичани български песни, като „Морското момиче Варна”, „Жена”, „Делфините” и „Една българска роза”, която през 2000 г. е избрана за „Песен на миналото столетие“. Той композира и музикалните съпроводи към множество сценични произведения, телевизионни постановки и сериали, детски пиеси и театрални спектакли. Над 30 години е музикален ръководител в софийския Сатиричен театър.

След пенсионирането си е назначен за музикален драматург в Музикален татър-София. Носител е на множество отличия и награди. Умира през 1995 г. в столицата. Почетният знак се връчва от Община Асенoвград посмъртно на маестро Димитър Вълчев за неговия изключителен принос към националната музиклна култура, като композитор, диригент и пианист. За званието „Почетен гражданин“ бяха номинирани още двама изявени общественици от Асеновград – небезизвестният художник Димитър Ненкин и дългогодишният рецитатор Виктория Стефанова. Последната дума в избора имаха съветниците на града по време на днешното редовно заседание на местния парламент, когато бе проведено тайно гласуване. Официалната церемония по връчване на званието „Почетен гражданин“ ще се състои на Празника на Асеновград, 28-ми май, в древната Асенова крепост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com