За първи път България се представя на престижния панаир на книгата в Лондон

2421
За първи път България се представя на престижния панаир на книгата в Лондон
Снимка: Министерство на културата

"За мен като представител на българската държава е чест "да отворим вратата" на първия български щанд на Лондонския панаир на книгата. Когато до теб са хора на словото, е много трудно самият ти да държиш слово. Позволете ми да благодаря на всички български писатели и български посланици на културата, които правят тези събития възможни и ни карат да се гордеем, че идваме от страна с древна история и ценна култура. За нас е чест, че на този престижен световен панаир на книгата, едно от най-значимите събития в литературния свят, се чува българска реч. Затова благодаря на българските писатели, преводачи и издатели". С тези думи заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри първия български щанд в рамките на световноизвестния Лондонски панаир на книгата. Участието на страната ни се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата и със съдействието на Българския културен институт в Лондон.

Снимка: Министерство на културата

Още: За първи път: България ще бъде представена на Лондонския панаир на книгата

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева допълни: "Благодаря на Георги Господинов и на Анджела Родел, че са тук с нас. Редно е писателите да говорят повече от мен за българското слово. Искам да благодаря на Българския културен институт в Лондон и на госпожа Светла Дионисиева за усилията, които положиха. Благодаря на посолството на България в Лондон, на асоциацията на българските книгоиздатели - Асоциация "Българска книга" и на всички колеги в Министерството на културата. Днес даваме началото на една устойчива традиция и България ще присъства в Лондон оттук насетне".

Георги Господинов и Анджела Родел

Снимка: Министерство на културата

Още: "Физика на тъгата" на Георги Господинов излиза във Великобритания

Представянето на българската литература в Лондон започна с разговор с носителите на международната награда "Букър" - Георги Господинов и Анджела Родел. Двамата разказаха по какъв начин наградата е променила живота им през изминалата година. Анджела Родел отбеляза нарасналия интерес към българската литература като цяло. "За мен, като преводач, може би най-хубавото, което ни се случи след получаването на наградата, бе поставянето в прожекторите на българската литература и сега хората виждат, че България "произвежда" литература на световно ниво и са нетърпеливи за още", сподели г-жа Родел. Георги Господинов разказа за реакциите в България, които с Анджела Родел са получили непосредствено след разпространяването на новината за присъденото им престижно световно отличие: "Три дни непрестанна радост. Бяхме обединени в радостта си, което не е толкова характерно за нас като народ. Хората бяха обединени заради литературата". Георги Господинов разказа още и за лодката, кръстена на герой от книгите му "Физика на тъгата" и "Времеубежище", която ще се движи по каналите на Венеция от тази пролет. Идеята за лодката "Гаустин" е на Сандро Фрициеро и Микеле Ванджелиста, които се свързват с Георги Господинов, за да получат разрешение за това.

Още за тазгодишния панаир в Лондон

Снимка: Министерство на културата

По-късно на 12 март вечерта беше представено английското издание на книгата на Вера Мутафчиева "Случаят Джем".

Лондонският панаир на книгата продължава до 14 март в комплекс "Олимпия". Предвиждат се презентации и срещи на читателите с още български писатели и издателства. Щандът ни разполага с 20 кв. м, където представителите на българската литература да организират своите бизнес срещи и да създават бизнес контакти, съобщават от Министерството на културата.

Престижният Лондонски панаир на книгата е глобален пазар за договаряне на права и продажба и разпространение на съдържание в печатни, аудио, телевизионни, филмови и цифрови канали. От създаването си през 1971 г. досега панаирът нараства по размер и значение. Събитието обединява книжната общност за три дни на бизнес, контакти и обмен на опит – от издатели и търговци до специалисти по авторски права, комисионери и глобални лицензодатели, включително и тези, които участват в договарянето на права.

Още: Големите български културни успехи по света и у нас през 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com