Големите български културни успехи по света и у нас през 2023 г.

3578
Големите български културни успехи по света и у нас през 2023 г.
Снимка: Getty Images

Не съм съгласна, че в манталитета на българина е заложено да се концентрира основно върху негативното. Но всъщност много по-лесно и по-бързо се случват провалите, скандалите и големите неуспехи. И да, през изминалата година в българския културен живот наистина се случиха доста не особено положителни събития.

Днес обаче ще си припомним положителните. И не просто положителните, а онези културни събития, свързани с България, които ни накараха да дишаме по-леко и да се гордеем повече.

Световният Георги Господинов

Не е пресилено, затова и ще го напиша - Георги Господинов през 2023 г. се превърна в най-известният съвременен български писател в световен мащаб.

Снимка: Организационен комитет на наградите "Букър"

През март, когато стана ясно, че "Времеубежище" на Господинов в превод на английски език от Анджела Родел е първата българска книга, номинирана за международен "Букър", всички усетихме, че ще се случи нещо голямо. Някак естествено, след различните престижни награди и номинации, както и ревютата в някои от най-големите световни издания, дойде ред и на това голямо стъпало за българския писател.

Още: Георги Господинов: Не можем да излезем от миналото

В навечерието на 24 май гледах късната церемония на живо, а след обявяването на "Времеубежище" за победител почувствах неповторимо щастливо облекчение, но и предвкусвах вълненията, които предстояха в следващите дни. Първоначалната вълна на щастие бе голяма, топла и искрена. Втората вълна дойде под формата на обяснения за това колко незначителен е този успех на Георги Господинов, а върху нея "сърфираха" гордо разбирачи от висотите на Волен Сидеров, Явор Дачков и Максим Генчев.

Господинов обаче с типичния си благ, но остър език и добър поглед, подмина впиянчения хейт около себе си и тихо сподели радостта от "Букър"-а и големия успех на българската култура с онези, които искаха да го слушат.

Още: Георги Господинов с награда "Перото" за цялостен принос към българската литература

За "Времеубежище": Това не е занимателна художествена книжка, която човек да прочете между сутрешното кафе и вечерната ракия. Това е книга, която предизвиква мислите и ги прехвърля между миналото, настоящето и възможното бъдеще. Мнозина казват, че не са успели да я дочетат, а други (в това число и аз) и до днес пазят "кадри" от тази творба в главите си, все по-оживяващи покрай локалните и световните кризи. Ако не сте чели "Времеубежище", купете си я, подръжте я малко в ръце и я зачетете... позволете ѝ да поеме контрол над автоматизираните ви мозъци. Не е задължително, но е много вероятно да ви поведе на едно наистина незабравимо и леко плашещо пътешествие.

"Хага" на Галин Стоев в Народния театър

От литературата преминаваме към театъра. Към онзи съвременен театър, който успя да "възпали" българското общество, част от което още не може да прецени дали Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за военни престъпления, е изверг и диктатор. Галин Стоев се зае с нелеката задача да обясни някои съвсем ясни неща и да създаде постановка, след която никой повече нямаше да го гледа по същия начин.

Рецензия за постановката: "Хага" на Галин Стоев: Викът на Украйна срещу Путин кънти тежко в Народния театър

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

След като от Народния театър обявиха, че Стоев ще прави спектакъл за войната в Украйна, стана ясно, че постановката или ще е грандиозен успех, или ще е шумен провал. За съжаление на прекалено многото путинофили в България "Хага" се оказа успех толкова грандиозен за размерите на българския театър, че съумя да обиди и разсърди мнозина. По-голямата част от хората, които са го гледали, все пак усетиха и успяха да оценят силата на изкуството и то на такова необичайно изкуство, представящо ни трагични събития, на които сме съвременници.

Още: "Пропаганда": Режисьор скочи срещу "Хага" в Народния театър

България за първи път на театрална олимпиада

Още един много важен театрален успех, но този път извън границите на България, леко остана встрани от общественото внимание. През май за първи път български спектакъл бе включен в театралната олимпиада в Унгария.

Спектакълът "Коприна" на режисьора Диана Добрева, драматурга Александър Секулов и трупата на Драматичен театър - Пловдив бе изигран на 15 май на най-старата сцена в Капошвар и така стана част от едно от най-грандиозните световни театрални събития, провеждащо се в продължение на повече от три месеца на територията на цяла Унгария.

Графа на Националния стадион

Да, знам, сега някой ще се подсмихне и ще си каже: "Аре бе, Графа ли баш?". Но тук не говорим за музикални предпочитания, а за големи постижения, с които или никой, или малцина могат да се конкурират. Хайде заедно да помислим и да изредим колко български изпълнители са се осмелявали да правят концерт на Национален стадион "Васил Левски"? Азис е единият, Слави Трифонов е вторият. Графа е третият. Единствен представител на нечалгата.

Още: Над 20 000 души се насладиха на страхотното шоу на Графа (СНИМКИ)

Фотограф: Eli Deli

Влади Ампов е живото доказателство, че когато бачкаш здраво, постоянно се опитваш да бъдеш поне малко по-добър от предишния път, държиш се нормално, човешки и адекватно, обичаш това, което правиш, и целият ти живот е посветен на призванието ти, то най-логичното е да поглеждаш към нови върхове и с малки или големи крачки да ги покоряваш.

Концертът на Графа на Национален стадион "Васил Левски" на 30 септември беше наистина грандиозен, музикален празник в типичния владиамповски стил и емоция. Хората, които не го харесват, не бяха там. Онези, които го обичат, пяха с цяло гърло всяка една песен. Нима не е това идеята на музиката?

Подемът на българското игрално кино

"Майка", "Януари", "Васил", "Шекспир като улично куче", "Игра на доверие", "Български кораб пътува в бурно море", "Чалга", "Случаят Тесла", "Блок", "Изкуството да падаш", "Murda Boyz: Махленска класа", "Сбогом, Джони", "Анна", "Записки по едно предателство", "След сезона", "Аферата Пикасо", "Аромат на липа", "Добрият шофьор", "Диада", "Цената на властта", "Немилосърдната красавица", "Уроците на Блага".

Фотограф: Светослав Стоянов

Още:

22 премиери на български игрални филми имахме през календарната 2023 г. Повечето от тях бяха силни заглавия, печелиха награди и сърцата на публиката както у нас, така и на различни места по света. Други пък бяха несръчни опити за кино, макар и съвсем добронамерени. Генерално обаче новото българско кино ни показа изключително разнообразни теми, все по-широк актьорски подбор, смелост и желание за правене на добро кино. На нас, зрителите, ни остава само да сме по-отворени към българското кино и да го подкрепяме, като го гледаме на голям екран. Но и да казваме, когато нещо не се е получило.

И да се надяваме, че през следващата година българското кино ще бъде финансирано достойно и без "бутане на наши хора".

Още: Виктор Божинов: В българското кино не е имало по-критичен период (ВИДЕО)

--------------------

Ако смятате, че сме пропуснали някое изключително значимо културно събитие за България, случило се през 2023 г., пишете ни - важно е да говорим за добрите неща, да ги помним, да взимаме пример и да надграждаме.

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com