5000 деца у нас живеят в институции

5757
5000 деца у нас живеят в институции

От началото на годината към края на февруари вече има 6 закрити специализирани институции, което на практика означава, че децата са изведени и за тях е намерена по – добра алтернатива.  Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, съобщи БГНЕС. Шалапатова откри кръгла маса за политическите и обществени гаранции за устойчиво развитие на процеса на деинституционализация.

В момента у нас под 5 000 са децата, настанени в институции. В началото на реформата през 2000 г. са били 35 000, после 15 000 са определени, че са в специализирани институции по смисъла на Закона за закрила на детето. В момента малко над 100 са тези институции в България. От 2010 г. българското общество работи активно в процеса на деинституалинализация – замяна на грижата на деца в риск от грижа в институциите към грижа в семейна среда или близка до семейната среда. В рамките на 15 години, т.е. до 2025 г. се работи за това да няма нито едно дете в специализирана институции.

Към края на месец февруари тази година 6437 деца в риск живеят извън своето родно семейство, но под грижата на близки и роднини. "Това е една изключително ценна мярка от страна на българското общество, защото когато едно семейство не може да се справи с отглеждането на своето дете по една или друга причина, то подкрепата на близки и роднини е най – добрата и за детето, и за семейството", каза тя. В същото време вече има настанени 1347 деца в приемни семейства. Тогава когато детето не може да остане в своето родно семейство, ако няма и близки и роднини.

Само за първите два месеца на тази година в България 418 деца не са постъпили в специализирана институция - част от процеса за превенция на изоставянето и това са деца, които останали със своите родни семейства. От началото на тази година 216 деца са интегрирани от специализирана институция обратно в своето семейство.

Това е изключително добра статистика и моята надежда като зам. – министър на труда и социалната политика е, че тази статистика ще продължи да бъде все така положителна. Всички ние знаем в първите дни, седмици, месеци и години от живота на детето е много важно да не допускаме то да бъде оставено на грижите на специализирани институции, защото особено в първите 7 години всяко едно дете може да разгърне своя потенциал, ако бъде настанено в сигурна семейна среда, заяви Шалапатова.

Тази политика от гледна точка на държавните институции ще продължи. Приоритетът деинституалинализацията е много активно заложен и в новия програмен период по ОП Развитие на човешките ресурси.

Бургас поиска ИАРА

В мотивирано предложение до премиера Бойко Борисов, ръководството на Областната управа в Бургас и кметовете на 6-те общини по Южното Че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com