Ал. Джеров: Доживотен затвор без право на замяна само за тежки случаи

8189
Ал. Джеров: Доживотен затвор без право на замяна само за тежки случаи

"Не е толкова лесно да кажеш "да" на това искане и предложение да отпадне доживотният затвор без право на замяна". Това каза пред БНТ юристът проф. Александър Джеров, бивш депутат в НС.

Според него, нещата трябва да бъдат обсъдени. "Трябва да се измени НК и да бъде предвидено това наказание само за тежки случаи. Обществото да помисли за своите членове, защото има много изоставени хора от родители, от общество и вместо обществото да помисли за тях, обществото ги оставя от дом в дом и те вече се настройват отрицателно.

Има и хора, които малко е силно да го кажа, но не са пригодени да съществуват и живеят в обществото. За да живееш, трябва да спазваш елементарни правила и дълбоко трябва да се осмисли този въпрос. Не бих застанал зад идеята на госпожа Маргарита Попова. За да застана, трябва много доводи да се намерят, много неща да се преосмислят. Това е труден въпрос, опасен за разрешаване", подчерта Джеров. Според него, има други въпроси, които би трябвало да се решат и тогава да се премине към решаването на такива въпроси.

От своя страна юристът Пламен Панайотов каза, че е категорично за отмяна на доживотния затвор без право на замяна. "Само такова решение ще е от полза за българското общество. Известно е, че наказателната репресия не е нещо, което може да отстрани причините за престъпността. Тази наказателна репресия може да изиграе роля за удовлетворяване на чувството за справедливост, особено за пострадалите и близките на пострадалите. А наказателната репресия не може да реши един или друг социален въпрос по същество. Нашите предци за това са казали, че наказателната репресия трябва да се използва само като крайно средство за решаване на проблемите. Утежняването на наказателната репресия ожесточава престъпността.

По начало тежката престъпност произтича от това, че такива хора са изолирани. И когато им се каже, че нямат път към обществото, това допълнително ги ожесточава. Казвайки нещо, което се харесва на хората на пръв поглед, ние всъщност предпоставяме в нашето общество да има повече пострадали от тежки престъпления", заяви Панайотов.

Джеров каза, че, когато един човек сам се извади от обществото с жестоките си действия, това показва, че той не може да живее между нормалните хора. "Когато със своите действия излиза далеч извън нормалното, обществото трябва да го отстрани, иначе той ще продължи да действа по същия начин. Помислете за фрапантните случаи. Това човек ли е", запита Джеров. "Това не са социални хора. За превенцията - ако съм малко нормално мислещ човек, като знам какво ме очаква от едно мое действие, аз ще се въздържа от него. Това действа и превантивно върху съзнанието на човек, който е решил да извърши такова престъпление.

Наказанието трябва да е предвидено от силно променен НК, който да го предвижда само в изключителни случаи, а не, когато си решил да сваляш властта или извършваш шпионска дейност. Говоря за случаите, когато се извършва такова жестоко престъпление срещу живота на един човек, ако щете и срещу мисленето на един човек", посочи Джеров.

Панайотов заключи, че силата на правния ред не е в записването му на хартия, а в спазването му на практика от всички граждани и то по начин, който не позволява заобикаляне на закона.

Редактор: Е. Гигова

Попова: Заставам срещу смъртното наказание пред целия свят

Срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят. Това каза пред БНР вицепрезидентът Маргарита Попова. Искането...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com