Атина и София откриват нов ГКПП

7597
Атина и София откриват нов ГКПП

Гърция и България ще открият в скоро време шести ГКПП между двете страни, обявиха днес в Атина гръцкият външен министър Ставрос Димас и българският му колега Николай Младенов, предаде АФП.

Ние ще открием в следващите месеци ГКПП в Комотини, в района на Маказа, в Североизточна Гърция, посочи Димас след среща с Младенов. Това ще бъде шести ГКПП между двете страни, като петият бе открит миналата година, посочи източник от гръцкото министерство.

За повече от 10 години хиляди българи емигрираха в Гърция, за да намерят там работа, отбелязва АФП. Българският министър приветства "приятелските отношения между двете страни и доброто ниво на сътрудничество", като припомни, че България и Гърция направиха всичко възможно "през последните двадесет години, за да премахнат всичко, което оставаше от епохата на желязната завеса".

След официалното влизане на България в ЕС през 2007 г. отношенията между двете страни са все по-тесни, особено сътрудничеството им "на ниво пътни и енергийни инфраструктури", подчерта Младенов.

На въпрос за отказа на България в началото на декември от руско-българо-гръцкия проект за петролопровод Бургас-Александруполис между Черно море и Егейско море, Димас заяви, че дискусията по този въпрос ще се води "в приятелска атмосфера".

Освен това Младенов увери, че България подкрепя усилията на Гърция за преодоляване на кризата, засегнала страната от две години. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com