Борисов: Когато цифрите говорят, най-добре да се съобразим

9734

"2012 беше една много силна година. През 2012 година България договори целия финансов ресурс и плати над една трета от средствата по оперативните програми", заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, съобщи БГНЕС.

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев направи анализ на финансовото изпълнение на оперативните програми за изминалата 2012 г. "Към края на 2012 година отчитаме договорени 15,7 милиарда лева. Разчитаме на базата на бъдещи икономии и процедури по Закона за обществените поръчки, цифрата да се успокои и да стане близо 100%", каза още Дончев.

35% от всички средства от ЕС за програмния период или над 5,4 милиарда лева са платени до момента. Най-много са разплатените средства по ОП "Транспорт", при която са усвоени 45 % от целия разполагаем бюджет на програмата. Минималната цел, която се гони до края на 2013 година за всички оперативни програми е не по-малко от 65 % плащания.

Само за 2012 година е договорена една трета от финансовия ресурс. Една трета от ресурса е договорена до края на 2010 година, приблизително около 1/3 е договорена през 2011 година и още 1/3 е договорена през 2012. Данните показват, че до март 2010 година Европейската комисия не е възстановила пари на България по седемте оперативни програми, тъй като дотогава системите за управление и контрол не бяха одобрени. През 2010 година ЕК възстановява близо 0,78 милиарда лева, през 2011- 1,05 милиарда лева, а през 2012 – 1,65 милиарда лева.


През следващите месеци ще бъдат договорени още няколко схеми и големи проекти, така че преди средата на годината страната ни да е приключила с договарянето на средствата за периода 2007-2014 г. България има право да договаря финансов ресурс за настоящия програмен период до края на 2013 г. и да разплаща средства за изпълнение на проектите до края на 2015 г. В последната седмица на декември Европейската комисия възстанови всички заявени плащания, изпратени от българска страна за 2012 г.

Очаквам до края на 2013 година България да има готов договор с ЕК и одобрени оперативни програми, призна Дончев и изрази надежда, че многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014-2020 година ще бъде приета през февруари тази година.

Премиерът Бойко Борисов коментира именно информацията за годините, в които е станало възстановяването на средства от страна на ЕК и заяви, че "когато цифрите говорят, най-добре да се съобразим". Премиерът поздрави министър Дончев, Министерството на финансите и кметовете работили по европейските програми. "България е от страните с най-нисък процент грешки и това означава, че нашата администрация е много стриктна и много строга. Много кметове са идвали да се оплакват при мен, че нашата администрация е жестока и налага много тежки корекции, но това ни дава възможност веднага от ЕК да се разплащат с нас", подчерта Борисов. В края на миналата година той е изпратил писма до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, до президента на ЕС Херман Ван Ромпой и до няколко еврокомисари, в които е подчертал, че ЕК е била много коректна към България в края на годината.

"Моите амбиции са да минем 70-75% до края на 2013 година", призна Борисов. Много е важно и след изборите по същия начин да продължи да се работи, защото европейските средства са огромен свеж ресурс, който влиза в българските региони, добави той.

От своя страна заместник-министърът на финансите Карина Караиванова подчерта, че в края на 2012 в резултат на изпратените заявки за плащания към ЕК България е успяла да получи цялата дължима сума от ЕК. "Една от причините заявените суми да ни бъдат възстановени е, че сертифициращият орган изпраща чисти сертификати за плащания, дори и да има грешки, ние ги откриваме и коригираме в България. Доверието в българския сертифициращ орган е много високо и нашата работа се оценява добре от ЕК, подчерта тя.

Редактор: Е. Гигова

Цветанов: Нямам притеснения за сделката с дюните

"Нямам никакви притеснения за това, че името на Тодор Бояджиев по някакъв начин се свързва с тази сделка на дюните, защото Цветан Цвета...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com