БСП: Заради политиката на ГЕРБ хората не вярват в системата за сигурност

10066
БСП: Заради политиката на ГЕРБ хората не вярват в системата за сигурност

Политиката за национална сигурност, която провежда ГЕРБ, е с ниска ефективност и с ниска степен на защита - това беше основният извод, до който стигнаха участниците в провеждащата се днес в Пловдив кръгла маса на тема: "Състояние, проблеми и законодателна регламентация на сектора "Сигурност", съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Правителството само регистрира случващото се, а хората нямат чувството, че са защитени", каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов, цитиран от БГНЕС. Той обяви, че левицата няма да подкрепи Законопроекта за НСО, тъй като има нужда от ревизиране. "Необходим е рамков закон за националната сигурност, който да регламентира структурата, да посочи взаимовръзките, взаимодействията и контрола. До тук не става ясно как ще бъдат разпределени функциите в сектора между МС и президентство, кой ще контролира, кой ще управлява и кой ще поставя приоритететите", отбеляза Найденов. Той добави, че законопроектите за Държавна агенция "Разузнаване" и за военното разузнаване трябва да бъдат прецизирани и доработени.

Депутатът от ПГКБ Румен Петков разказа как шеф на голяма дирекция в МВР е заявил на служителите си по време на оперативка, че неговата кауза е каузата на ГЕРБ и тя трябва да бъде и тяхна кауза. Петков отбеляза, че за първи път контрабандата удря държавността. "Контрабандният дял на тютюневи изделия вече наближава 50% и това без участието на МВР и Агенция Митници няма как да става. Никой държавник не си е позволявал това досега", заяви Петков. Според него целта на това е финансово обезпечаване на изборния процес.

Младен Червеняков напомни за признанието на Цветан Цветанов, че България е оазис на организираната престъпност. Червеняков изтъкна още, че е увеличена конвенционалната престъпност, но близо 35% от хората, които са пострадали, не се обръщат за съдействие към органите на реда. "Това е притеснително, защото е ясен знак за недоверието, което гражданите имат към системата", допълни Червеняков.

Редактор: Д. Симова

Цонева: ГЕРБ не желае да променя Изборния кодекс

Има демократична привидност и всичко се случва под натиск, заяви по БНР ръководителят на Института за развитие на публичната среда Ан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...