Д-р Н. Атанасов: Хората са в ситуация извън себе си

10654

"В такава обстановка отключващите фактори за такова поведение на хората се увеличават и тези, които са по-чувствителни са изложени на риска да се отзоват в ситуации, когато са извън себе си," каза за БГНЕС психоаналитикът д-р Никола Атанасов, доцент в НБУ.

Той коментира така лаконично случаите на самозапалвания, непознати до сега в България.

Бих ги посъветвал да слушат себе си и да гледат, все пак, по-оптимистично, да намерят на какво да се радват в живота, защото той е хубав. Животът е такъв, какъвто си го направим, е професионалният съвет на психотерапевта.

Хората са далече от това задълбочаване в коментар за новоизлязлата книга "Когато Ницше плака", роман на американския психиатър Ървин Д. Ялом, за която е получил Златния медал на Великобритания за най-добър роман 1993 г. Книгата за Ницше засяга екзистенциални проблеми, които засягат, които са общи за всички времена, каза д-р Никола Атанасов. Това са такива неща, като срещата между две човешки същества, като това как човек избира съдбата си и възможността да се радва на избора, който е направил.

Това са проблеми, които са съпътствали хората по време на всички времена и това са проблеми, които са навсякъде по всяко време. Тази книга ми донесе удоволствието от четенето, освен това аз знам какво се е случило в онези времена и ми беше много интересно от нея да науча подробности, които не знам. Самата среща между Ницше е лекуващия го лекар е измислена, на повечето действащи лица са автентични, така че освен четенето, за мен беше много интересно как един мой колега вижда тези неща и как тези хора са поставили началото на съвременната психотерапия, което е моята професия, сподели впечатленията си той.

Ние психотерапевтите работим с проблемите на хората, с вътрешните проблеми на хората, които както тези екзистенциалните винаги съществуват, независимо какви са времената. Те са проблеми на вътрешния свят, а не на външния. Проблемите на външния сват, естествено, се отразяват на вътрешния. Затова, ако светът навън не е добър, ако времената не са добри, това действа стресиращо и много хора страдат.

Китай: Луда се опита неуспешно да заколи таекуондистка

На многолюдна улица в Китай неуравновесена жена с ножици в ръце се нахвърли на млада китайка. За нейно нещастие, жертвата й се оказала...

Страдат хора, които не биха страдали толкова в други ситуации. В момента света, в който живеем и то тук в България изисква от човек много повече, за да се справя със света, с живота и когато силите на хората се оказват недостатъчни, хората страдат силно и дълбоко, дава диагнозата си на времето ни психотерапевтът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com