ДПС ще възстановява демокрацията в България

7950
ДПС ще възстановява демокрацията в България

В раздадените днес проекторешения на делегати и медии преди началото на VIII-та Национална конференция на ДПС, която ще се проведе в НДК, зала №3, е записано: конференцията възлага на висшестоящите органи на партията да провеждат конкретни действия за взаимодействие с всички партии от демократичния спектър и със структурите на гражданското общество за реализиране на алтернативно на ГЕРБ управление, което да възстанови демокрацията в България и да изведе страната от кризата, съобщава БГНЕС.

В проекта на политическата декларация, която ще бъде приета на форума се казва, че фундаменталният проблем на българското общество е необходимостта от категорично възстановяване на демокрацията. Според анализите на ДПС дори в условия на конституционно разписана демокрация е възможно да се реализират авторитарни модели на власт, а възможността за диктатура се превръща в реалност.

Ахмед Доган може да се оттегли от ръководството на ДПС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган може да се оттегли от поста си. Това гласят последните слухове преди утрешната Национална конференция на Дви...

Сегашното статукво на властовата система в страната не е способно да осигури изход от кризата, пише още в политическата проектодекларация. Българският бизнес е на колене и няма сигурност и предприемаческа мотивация, а България е най-бедната страна на ЕС, с изключително висока безработица, с най-висок дял на сенчестия бизнес, смятат от ДПС. А корупцията и престъпността разяждат европейската легитимност на държавата. Затова - страната се нуждае от ново, истинско демократично в същността си управление, е позицията на партията на Доган.

Членовете й смятат, че ключовите национални приоритети са чистата енергия, биохраните и възстановителния и здравен туризъм. ДПС също предлага европейската либерална общност да се заеме с разработването на нова стратегическа формула за малцинствата като едно от важните условия за единството и развитието на ЕС. Ако не се решат естествените проблеми за изучаването и ползването на майчин език европейските либерали могат да разработят концепция за даване на "статут на европейско малцинство" на рисковите малцинства в ЕС, в т. ч. и на тези от Балканите.

В декларацията се говори и за гарантиране на честността на вота - на конференцията ще призоват за активно противодействие на опасността от манипулиране и подмяна на изборните резултати. Гарантирането на свободната воля на гражданите и неподмяната на вота са условието за ново, легитимно, демократично управление, което да изведе страната от кризата, е заключението в политическата декларация на VIII-та Национална конференция на ДПС.

Сред проекторешенията на форума са задачите за организационно укрепване на структурите на партията, както и необходимостта да се организира решително противодействие на опитите на управляващите да приемат дискриминационни закони, в които се ограничава правото за изучаване на майчин език и по-специално противодействие на дискриминационните текстове в Проекта за Закон за предучилищното и училищното образование.

ДПС не можа да вкара турския език в училищата

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за задължително обучение на майчин език. По време на разглеждането на текстове от Закона з...

Откриването на конференцията ще започне между 11:30 ч.-11:40 ч. , докладът на лидера на ДПС ще започне в 12:40 ч. От 16 ч. конференцията ще продължи на закрито заседание, а изборът на председател, на членове на ЦС на ДПС и на членове на ЦКК ще започне в 18 ч. За 20 ч. е предвиден коктейл за участниците и гостите на форума.

Припомняме, че дни преди националната конференция в родното интернет пространство и социалните мрежи се разнеса слухът, че Доган изненадващо ще се оттегли от лидерския пост, именно на 19 януари. Единственото, което коментираха членовете на партията на въпроса какъв ще е дневния ред на конференцията, бе, че не са изключени "изненади", съобщава БГНЕС.

Дали обаче Доган ще сдаде поста, имайки се предвид, че ДПС е създадено през 1990 година, а от основаването си досега несменяем лидер е Сокола? В началото на седмицата стана ясно, че 22 регионални структури на движението номинират Ахмед Доган за лидер на ДПС Шумен.

Редактор: Пламен Георгиев

ДПС се готви за експертно правителство

Стотици се събраха край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне за традиционния възпоменателен митинг по повод 28 години от протестите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com