Игнатов: Протестът срещу ФНИ е политически

14592
Игнатов: Протестът срещу ФНИ е политически

Протестът на учените срещу дейността на Фонд „Научни изследвания” е политически мотивиран. Това смята министърът на образованието Сергей Игнатов.

Според него няма нищо лошо в това да се протестира, тъй като протестът е ценност, извоювана с цената на прехода. Но по отношение на Фонд „Научни изследвания” исканията им за прозрачност са необосновани – законът не позволява имената на рецензентите да се съобщават, докато един конкурс е в процедура, каза Игнатов. Това е така, за да няма натиск върху рецензентите.

Учените: Искаме да знаем кой решава за научните проекти

Фонд „Научни изследвания” не казва по какви критерии подбира проектите, които получават финансова помощ. Това заяви доц. Хр...

„Много е лесно хората да бъдат подведени”, коментира министърът на образованието пред bTV, визирайки вчерашния протест пред сградата на Министерството на образованието, науката и младежта.

„Всички, които се чувстват ощетени след приключилия конкурс имат възможност да подадат възражения и проектите им ще бъдат разгледани по същата процедура и ако е допусната грешка те ще бъде финансирани,” увери Игнатов. „Някои от тях ще спечелят, други не... Поради това, че в един конкурс печелят малко, винаги ще има съмнения.”

Експертната комисия, която гледа проектите, може да отхвърли проект и за липсващ печат, ако в правилата е записано, че трябва да го има, разкри още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com