Искат църковен съд за дядо Николай заради костницата в Батак

14116
Искат църковен съд за дядо Николай заради костницата в Батак

Членовете на културно-историческо дружество "Будител-Батак" поискаха с отворено писмо до патриарх Неофит, Николай Пловдивски да бъде изправен пред църковeн съд. Причината е случващото се в църква-костница и музей „Св. Неделя", пише пловдивският сайт „Под тепето".

Будителите са категорични: трябва да бъде приложено Апостолско правило № 60, което гласи „Който във вреда на народа и клира прогласява в църква за свети издаваните от нечестивци лъжливи книги, да бъде низвергнат".

Патриархът благослови протестиращите

Негово Светейшество Патриарх Неофит благослови протестиращите. Това се посочва в Обръщение на Светия Синод на Българската православна ц...

„И без да сме богослови ни е ясно, че щом Бог допусна костите-мощи да МУХЛЯСАТ, то служенето на митрополита е безблагодатно и недействително в духовен план! В умовете и сърцата на батачани той вече е низвергнат. На 3 ноември 2012 г. покривът на Историческата църква пропадна над олтарната част, там където са костите-мощи на Априлци, а това е още един небесен знак от нашите деди.

Държим да ви осведомим, че ежедневните богослужения, които се извършват своеволно от Пловдивска Митрополия в историческата църква-костница, не се посещават от батачани. За да не си пее сам, изоставен и от ангелите, Митрополит Николай кара с автобуси богомолци от други градове и села на 17 май /20 бр. автобуси тази година/, но те също не присъстват на площадната литургия заедно с енорийските си свещеници, а идват като на безплатна екскурзия. Това ли бяха целите на канонизацията, която преди 2 години всички приветствахме, а сега се чувстваме употребени за нечисти цели", питат в писмото си до патриарха будителите.

„Знаете, че винаги една крайност води към друга. Ние не сме против вярата и канонизацията, но сме против превръщането на най-величествения паметник на Априлското въстание в обикновен действащ селски храм. Надяваме се нашите искания и доводи да бъдат разгледани на заседание на Светия синод и да ни уведомите (обществеността) писмено за решението Ви в най-скоро време. Да се отсъди не според парите и материалния интерес, а според Истината и в името на целостта на Българската държава и единството на българския народ!", допълват в обръщението си към духовния водач членовете на "Будител-Бакат".

Те са категорични, че в завещанието на батачани в писмено волеизявление е посочено как да се ползва за в бъдеще „Св. Неделя". В пълно единодушие те решават Старата им църква да остане „Паметник на Свободата" и да бъде обявена за „държавен мавзолей", а до нея построяват нов, по-голям катедрален храм-паметник, в който да се черкуват, припомнят още будителите.

Патриарх Неофит: 24 май - празник на духовността, книжовността и на вярата в Спасителя

Честит празник, каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди да отслужи Благодарствен молебен в пат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com