Йовчев: Ситуацията с бежанците у нас не е овладяна

9250
Йовчев: Ситуацията с бежанците у нас не е овладяна

Ситуацията с бежанците у нас все още не е овладяна напълно, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от „Фокус”.

„Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се развият. Готвим се за най-тежките варианти. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва. Има варианти, които са по-оптимистични, и ще успеем да овладеем напълно ситуацията в сравнително нормален темп, ако не се увеличи съществено потокът от чужденци на наша територия”, добави вицепремиерът.

Евродепутати молят ЕС за финансова помощ за бежанците

Ивайло Калфин и Станимир Илчев ще настояват България да получи финансова подкрепа от Европейския съюз за справяне с бежанския проблем. ...

Благодарен съм на кметовете за добрия диалог и направените предложения. Много от тях са разумни и ние ги приемаме, както и приемам това, което беше отправено като препоръка – за по-активен директен диалог с кметовете. Оттук нататък това ще бъде направено. Запознахме ги с рисковете, които произтичат от навлизането на големи групи хора от района на Близкия Изток на наша територия, и с мерките, които сме възприели за неутрализиране и минимизиране на рисковете от тези заплахи”, заяви Цветлин Йовчев.

По думите му - разширяването на местата на настаняване на бежанци ще се извършва единствено в случаите, в които се изчерпват вече тези места, които има възможност да бъдат разкрити.

Ще приоритизираме местата, в зависимост от изразените опасения, мнения и коментари на кметовете. Най-вече ще вземем предвид обективните обстоятелства, които могат да повлияят на аспектите на сигурността”, добави Йовчев.

Министерски съвет и кметовете на населени места, в които има подходящи сгради за настаняване на бежанци, ще поддържат оперативна връзка. За това са се договорили на среща премиерът Пламен Орешарски, вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев и кметове на осем общини.

Йовчев: Възможно е да се реформира МВР

Възможно е да се реформира МВР. Това каза в интервю за предаването на бТВ „Лице в лице” Цветлин Йовчев – министър на ...

„Имахме работна среща с кметовете на населени места, в които има, или са идентифицирани, подходящи сгради за настаняване на бежанци. В последните седмици има засилен трафик на бежанци към нашата страна. На тази среща обсъдихме широк кръг въпроси. От наша страна се опитахме да запознаем кметовете с реалната обстановка и очакванията в прогнозируем, обозрим хоризонт в сценарийни варианти, като се надяваме да се сбъднат най-позитивните. Изслушахме кметовете за всички възможни и потенциални рискове, условия, за да може целият процес да мине с възможно най-малко неблагополучни моменти”, посочи премиерът.

„Уточнихме, че трябва една много по-добра комуникация, по-добра информираност. Може би това беше първото, за което се разбрахме с кметовете – за оперативна връзка, за да може навреме да се реагира на всеки изникнал проблем, а сме убедени, че колкото и добра подготовка да сме направили до този момент, проблеми ще изникват. Оставаме с добър контакт, за да реагираме своевременно и от двете страни на предизвикателството, което стои пред нас”, добави Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com