Кристалина Георгиева: България малко прекали с финансовата дисциплина

6259
Кристалина Георгиева: България малко прекали с финансовата дисциплина

България малко пренави пружината на финансовата дисциплина, заяви за Дарик българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тя смята, че има "пространство, в което да се мисли за поемането на нов заем", но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Георгиева бе категорична, че може да се говори за около един млрд. лева.

Според Георгиева е много важно да се увеличат доходите на хората. "Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", допълни еврокомисарят. Тя бе категорична, че ако говорим за заем, той може да бъде и от вътрешния пазар. Георгиева определи санирането на жилищата като приоритет, който може да се финансира със заем.

На въпрос защо, след като знае какъв е пътят пред България, не си вземе няколко месеца отпуска, за да стане служебен премиер, Георгиева отговори: "Защото трябва да напусна мястото си като еврокомисар". Тя бе категорична, че не може по време на отпуска да участва в управлението на страната. "Такъв вариант с отпуската за съжаление няма", допълни Георгиева.

Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. "Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени - едното е социалната тема и второто - подпомагането на малкия и среден бизнес", каза Георгиева.

Няма политическа готовност България и Румъния да бъдат приети в Шенген, заяви още българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й на фона на приоритетите, които стоят пред страната ни, това не е най-важната тема. "Ние трябва да влезем в Шенген, но не е приоритетът, в който трябва да се фокусираме с всички сили. Настроението е да има увереност във всички държави и тогава да се внесе за обсъждане в Съвета за сигурност", каза Георгиева.

"От Брюксел това, което се вижда, че кризата генерира вълна от недоволства. Включително и в нашите съседи като Гърция и Румъния има турболенции", допълни българският еврокомисар. Според нея тревогата в Брюксел върви в две насоки - първата е какво да направим, за да решим проблема с безработицата и дали мерките, които се вземат, са достатъчни. "Втората тревога е дали, когато се насочим към растеж и решаване на безработицата, няма да изпуснем финансовата дисциплина", допълни Георгиева. Според нея "дълговата криза е в огледалото за обратно виждане, тя е зад нас, но не толкова назад, че да я забравим".

 

Дянков и компания се обявиха против собствената си идея за минималната заплата

Министерството на финансите оттегли подкрепата от постановлението, определящо как се формира минималната работна заплата. Документът б...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com