МФ пусна доклад за забавеното ДДС при Дянков

11224
МФ пусна доклад за забавеното ДДС при Дянков

Министерството на финансите разпространи доклад, в който личи кога е имало големи забавяния на възстановяването на ДДС от държавата и колко ДДС е изплащала хазната по времето на министър Симеон Дянков от 2009 до 2013, съобщава bTV.

Всяка година през декември плащанията падат рязко и са в пъти по-малко в сравнение с предходните месеци. След това през януари сумите рязко скачат, за да компенсират неплатеното през последния месец от годината.

Р.Радев: Дянков унищожи България

Финансовият министър в кабинета на Бойко Борисов унищожи държавата.Това казва собственикът на Дарик радио Радосвет Радев пред вестник "...

При анализа си МФ е установило, че има неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС; Възстановяване на ДДС в по-малък размер през последните един или два месеца на финансовата година с цел постигане на „по-добро" изпълнение на приходната част на държавния бюджет; Липса на прозрачност по процеса на възстановяване на ДДС; Липса на информираност на данъчно задължените лица за причините за невъзстановяване на данъка в срок.

Според анализа веднага след идването си на власт, през декември 2009 година, Дянков връща 128 млн. ДДС на фирмите, като са предходните два месеца сумите са 358 и 319 млн. Така през януари и февруари 2010 година размерът на невъзстановеният в срок ДД скача до съответно 703 и 600 млн. лева, а в следващите месеци от годината се движи между 209 и 419 милиона. Ситуацията е сходна и в следващите години.

Препоръките на МФ са стриктно да се спазват законовите срокове за възстановяване на ДДС; да се въведе принцип за възстановяване на данъка по поредност на подадените справки декларации и да се правят ежемесечни анализи и публични отчети на сайта на МФ за възстановения ДДС и евентуални причини за забавянето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com