Миков: Продължаваме да работим, не искаме власт на всяка цена

8480
Миков: Продължаваме да работим, не искаме власт на всяка цена

Големият проблем на демокрацията днес е недоверието и скоростта на информацията, електронните медии, интернет пространството - ускоряват недоверието. Трябва да си много динамичен, да променяш, да се съобразяваш, особено с потока информация сега във времето, когато светът е плосък, каза председателят на НС Михаил Миков пред Нова телевизия. 

БСП може би във вътрешен план е най-толерантната партия, независимо дали става въпрос за дискусия на закрит пленум и след това коментари навън или дискусия в пленарна зала. Тази толерантност я направи толкова издръжлива. В началото на 90-те БСП усети времето и затова някак си оцеля ,за разлика от другите бивши соц-комунистически партии, няма друга, добави Миков. Той подчерта, че БСП е силна партия. Тези, които бяха силни на власт формации в центъра, в дясно, те не преминаха сериозния изпит на опозицията, като опозиция. Тъжно ми е малко за СДС днес и опитите на т.нар. реформаторско дясно с този първичен антикомунизъм с лозунга "Червени боклуци". Дясното трябва да бъде модерно дясно. Нищо ново. Трябва да се смени подходът към представителството на дясното. Днес дясното е различно от преди 20 години. Днес дясното трябва да представлява работодателите и бизнеса. Днес дясното си играе с игрите на Чомски. Той казва: Окупирай. Не може подходите на модерната десница да бъдат откраднати с темата "Окупирай НДК" – когато се бяха събрали ПЕС. Това не е подход на дясното, това е левичарски подход. Това е абсурд, заяви Миков. 

Обществено-политическият договор

„Отделните личности могат да се разпаднат морално, но народът като цяло – никога”. Това послание е написано преди т...

Той посочи, че БСП е показала, че може да сменя лидерски групи, но, когато тя прецени. 

За протестите Миков каза, че категорично чуват хората на улицата. Чуваме и недоволството в страната, чуваме и критичното отношение на хора от партията. Категорично ги чуваме. Опитваме се в тази обстановка, парламента под блокада, под обсада да работим, да постигаме неща, които искат от нас, докато падне барикадата или докато кажем хайде стига сме работили така. Всякакви опции са възможни, включително и предсрочните избори, допълни Миков.

Няма нищо фатално в това да се ходи на избори. Единствените въпроси са какво се постига на тях, защо отиваме на избори. При президента си позволих да му прочета извод от февруари, когато КСНС единодушно каза: тежка политическа, икономическа и социална криза, няма друг изход, освен предсрочни избори. Оказа се, че има-няма месец след изборите на 12 май, отново се казва предсрочни избори. Добре, ако ние не приемаме резултатите от изборите, ако не оставим НС да си върши работата, ако не оставим областните управители да си влязат в кабинета. Трябва да си отговорим на въпроса: можем ли, кълнейки се в демокрация да признаваме институциите и закона и да даваме право на този, който е на определена позиция, да докаже с делата си, а не с очакванията, коментира Миков. Той подчерта, че трябва да се намери добро взаимодействие, което е необходимо на страната в този момент. "ГЕРБ не можеше да преживее, че е в опозиция. Това, че имаха най-голям резултат на изборите замъгляваше най-важният въпрос в политиката – с кого?! 

Власт на всяка цена – не, не и не. Власт, за да увеличиш в рамките на този месец, в който си имал барикадата детските добавки на 310 лева, си струва. Власт, с която да създадеш възможността за намаляване на тока, си струва. Струва си другата седмица да направиш нещичко за младежката безработица. България нямаше нужда от това, можехме да оставим ГЕРБ да управлява, щяхме да бъдем партийно много силна опозиция. Ако ГЕРБ сега управляваха нямаше много време да изкарат. Те бяха правителство на малцинство и преди, но се биеха в гърдите и казваха: ние управляваме сами, посочи Миков. 

Миков: Обстановката ескалира, създава тревожност в цялата страна

Днешният ден показа, че обстановката в София ескалира, а от там се създава тревожност в цялата страна, заяви в обръщение към гражданите...

Обявяването на премиера преди изборите беше сигнал, че не само БСП ще решава въпросите, в случай, че участваме във властта. "Войната" пред МС е пресилено описание. Всеки участник на протестите е с различни тези. Профилът на Орешарски донесе подкрепа на изборите. 

Не сме го и виждали Борисов още в опозиция. Ние сме калени, знаем какво е да си опозиция и ще търси. Отношението към Парламента не от сега. Такова беше отношението към него по време на 41-то НС, че там има лентяи, както казваше Борисов, сега 42-то НС работи, подчерта Миков. За политическото безсилие, той каза, че това за него е да не знаеш накъде вървиш и да не знаеш какво правиш. "Това, което се случва в момента не е политическо безсилие. Парламентът функционира и решава неща, които хората очакват по програмата на правителство, което иска глътка време, глътка пространство, в което да реализира тези добри неща, които уж всички искат. Има ли някой да не иска тези мерки, които предлага кабинетът? Не сме се впили във властта. Продължаваме нататък докато функционира институцията парламент, заяви Миков. 

Всички обвиняват Волен, а не обвиняват Бойко, защото Бойко унищожава 42-рото НС системно. След като видя резултата от изборите, той реши, че щом няма той да направи правителство, няма да има 42-ро НС. И сега целият натиск е върху Волен. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ са ги изпратили в НС, за да ги защитават, а те си вдигнаха чуковете и казаха: оправяйте се, за да ви вкараме в коалиция с Волен, каза Миков и продължи, че няма коалиция с Волен Сидеров, и парламентът работи. 

Имаме чуваемост. Продължаваме напред, каза още Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com