Наблюдението на българо-турската граница става от национално значение

6915
Наблюдението на българо-турската граница става от национално значение

На утрешното си заседание Правителството ще обяви проекта за изграждане на интегрирана система за наблюдение по границата с Турция – дейност 1, за национален обект и за обект с национално значение, съобщава БГНЕС.

Решението позволява да бъдат съкратени значително сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартиране и изпълнение на проекта, както и за ускоряване на процедурата по промяна на предназначението на горски територии в съответствие със Закона за горите. По този начин ще се създадат условия за реализация на проекта в кратки срокове и за усвояване на отпуснатите за първия етап средства в рамките на предвидения за неговото изпълнение срок – 30 юни 2013 година.

Турция поиска ЕК да признае анасоновата ракия за национална напитка

Асоциацията на производителите на традиционни алкохолни напитки в Турция се е обърнала с молба към Европейската комисия анасоновата рак...

Проектът за изграждане на интегрирана система за наблюдение по българо-турската граница е финансиран от Фонда за външните граници на Европейския съюз. С реализацията му се изпълняват заложените Шенгенски стандарти за наблюдение на външните граници на Съюза. Първият етап от проекта предвижда осигуряване на наблюдение в участъка от ГКПП "Лесово" до устието на река Резовска.

Правителството ще актуализира състава на Националния инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913 г.). С решение председателството му ще се поеме от министъра на отбраната Тодор Тагарев, а в обновения състав са включени новите заместник-министри на образованието, младежта и науката и на културата, както и главният секретар на Министерството на финансите.

Националният инициативен комитет ще продължи работата по приемането на Плана с мероприятията за 2013 година, чийто акцент ще бъде подвигът и героизмът на българските воини през Междусъюзническата война и трагедията и разорението на македонските и тракийските българи през лятото и есента на 1913 година.

Министерският съвет ще приеме отчет за изпълнението към 31.12.2012 година на втория План за действие за намаляване с 20% на административната тежест от законодателство, което съдържа национални и транспонирани европейски изисквания, за периода 2012-2014 година.

Нашенци блокират границата с Гърция

Границата ни с Гърция край Гоце Делчев ще бъде блокирана, защото местните са недоволни от отношението на гръцките власти към тях, съобщ...

Планът за действие съдържа 167 мерки за намаляване на административната тежест, разпределени в групи съгласно петкомпонентния модел за опростяване на административната тежест. Те са насочени към подаване на сведения по електронен и мрежов път, събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса, премахване на задължения, разработване на инструкции, опростяване на терминологията и намаляване на сложността на нормативните разпоредби.

От планираните 59 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени до края на 2012 година, 55 (93%) са изпълнени, а четири (7%) са забавени и в процес на изпълнение. В резултат на това е постигнато намаление на административната тежест за бизнеса със 75 млн. лв. годишно, което представлява 5% от планираното намаление от 20%. Закъснение се отчита от ДКЕВР за изпълнението на три мерки (които се отнасят до промени в Наредбата за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена по комбиниран начин) и от МТСП. Очаква се тези мерки да бъдат реализирани през следващия отчетен период до юни 2013 година.

Една от мерките, която води до най-голямо намаление на административната тежест, е отмяната на чл. 7, ал. 9, и чл. 111 от Кодекса за социално осигуряване. Те визират подаване в банките на платежни документи и декларация от осигурителя, че са внесени дължимите осигурителни вноски върху суми за изплащане на трудови възнаграждения. Промяната ще намали административната тежест за бизнеса с близо 38 млн. лв. годишно, тъй като премахва дублиращо задължение за подаване на информация от фирмите.

Националната агенция за приходите е създала възможност за подаване на различни документи по електронен път чрез електронен подпис, в това число годишните данъчни декларации и годишния отчет на дейността, разработила е ръководства за потребителите, указания и насоки по голяма част от задълженията за информиране. Всичко това допринася за намаляване на административната тежест за бизнеса с 37 млн. лв. годишно.

Схемата за Купата на България остава същата и догодина

На среща с клубовете БФС прие елиминациите в турнира за Купата на България да останат в два мача на разменено гостуване и през следващ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com