Наказват 2-ма полицаи дисциплинарно заради 40-ия ден на протеста

8654
Наказват 2-ма полицаи дисциплинарно заради 40-ия ден на протеста

За превишаване на правата си на 40-ия ден от протестите против кабинета "Орешарски", когато депутати и министри бяха блокирани с часове в парламента, двама служители на Специализираните полицейски сили при Главна дирекция "Национална полиция" са били дисциплинарно наказани. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев на питанията на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и Стефан Господинов по време на днешния парламентарен контрол.

Софийска районна прокуратура се е самосезирала от кадри на сблъсъците по телевизиите, а наблюдаващия обвинител е изпратил преписка до МВР. Там е започнала вътрешна проверка, която е установила нарушения на двамата служители. "На 26 август събраните материали са изпратени на наблюдаващия прокурор", добави Йовчев.

По думите му за протеста на 23 срещу 24 юли по план са били първоначално предвидени 191 униформени и 51 служители на Специализирани полицейски сили при Главна дирекция "Национална полиция". "След ескалацията на напрежението са извикани още 440 полицаи от София и 160 - от близки до столицата дирекции", отговори министърът на депутатските въпроси и добави, че в ранните часове на 24 юли са били викнати още 250 служители на реда от страната.

Подпалиха шатрата на протестиращите срещу Орешарски в Пловдив

Запалиха част от шатрата на протестиращите срещу правителството в Пловдив. Това съобщи бившият депутат и неформален лидер на протестира...

За ръководител на операцията тогава е бил определен зам.-шефът на СДВР комисар Младен Маринов, а отговорник по организацията на силите началникът на Специализираните полицейски сили в СДВР гл. инсп. Пламен Семов. По-късно се е присъединил и директорът на СДВР Ивайло Спиридонов. Не е била издавана заповед за използване на щитове и палки от полицаите. "Всички управленски действия и прилагане на тактики са съгласувани с главния секретар и вътрешния министър", категоричен бе Йовчев.

Всеки ден се преценява колко полицаи и откъде да се включват в охраната на протестите срещу властта. В различните дни са били изпращани между 100 и 530 служители на реда.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не се задоволи с отговорите на Йовчев и поиска оставката му. Според Цветанов всяко командироване на полицаи от кварталите на столицата или от други градове оголва тези райони. "Кой ще гарантира там сигурността, защото отнемате един ресурс, за да го впрегнете в осигуряването на зоната за сигурност около парламента, който постоянно се увеличава", попита още Цветанов.

"Ако вие се опитвате да напуснете сградата на парламента, някой се опитва да ви попречи и въпреки това вие решите да го направите, по този начин го провокирате, оправдавате ли всички действия, които се опитват да упражняват спрямо вас. Колко погрешно е това?", коментира Цветлин Йовчев. Той се закани, че ще бъдат установени, както кои са провокаторите от нощта на сблъсъците, така и ако има други полицаи, превишили правомощията си.

Извънредните разходи на МВР за охрана на протестите надхвърлят 1 млн. лв.

Извънредните разходи на Министерство на вътрешните работи, натрупани по време на гражданските протести в страната за периода 14 юни - 5...

Взети са дисциплинарни мерки по повод случая с искане на ОД на МВР - Варна за информация за новопостъпили членове на партия ГЕРБ, заяви министър Йовчев. Отговорът му бе свързан с писмо от 15 август 2013 г. на ОД на МВР - Варна до областния координатор на ПП ГЕРБ - Варна, с искане на МВР да бъде предоставен списък „на всички новопостъпили членове на ПП ГЕРБ от област Варна, от началото на годината до 30 юни 2013 г., и данни в кои общински структури са подали заявленията си за членство всички новоприети членове на партията от област Варна от началото на годината".

„Ръководството на МВР се запозна с публикувана информация по случая. Дирекция Инспекторат е приключила проверката по случая и са взети дисциплинарни мерки", заяви министърът. Становището на комисията е, че са налице данни за извършване на тежко дисциплинарно нарушение от главен инспектор Александър Сидеров, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание уволнение. Още повече, че той е извършил това деяние въпреки категоричното становище на директора на областната дирекция. Разпоредил съм образование на дисциплинарно производство за нарушение на правилника за прилагане на Закона за МВР", каза министърът.

Ръководството на МВР няма отношение по случая и никога не бихме подкрепили такива действия, подчерта Йовчев.

„В периода 2010 - 2014 г. въпросният служител е бил награждаван четири пъти. Нямам нормално обяснение защо той би пренебрегнал разпорежданията на началника си, пренебрегване на етичния кодекс. Искрено се надявам тук да не търсим други мотиви. Възможно е провокация, надявам се да не е така, но всичко води натам", заяви министърът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com