Направили сме политическа грешка с издигането на Кирил Йорданов, призна Цветанов

5385
Направили сме политическа грешка с издигането на Кирил Йорданов, призна Цветанов

"Реално сме направили политическа грешка с издигането на Кирил Йорданов. Имаше определени оценки в негативен план за номинацията, и то от наши хора. Всички обаче се консолидирахме около взетото решение." Това призна по бТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов. Решенията на Изпълнителната комисия са колективни, добави Цветанов на въпроса кой в такъв случай носи отговорността. "Към момента на номинациите нямахме добре изграден кандидат, който да бъде представен от ГЕРБ и от всички кандидати, заявили участие, това беше най-малкото зло, което можехме да предложим за кмет на Варна", каза Цветанов.

"Виждате каква е принципната позиция на ГЕРБ в общинския съвет. Дори вчера беше заявено от лидера на ГЕРБ във Общинския съвет във Варна – че сме готови да отидем на предсрочни избори и за Общински съвет", посочи министърът, но добави, че ако общинската листа на ГЕРБ излезе, това означава, че всички други листи правят преразпределение.

Общинската листа на Варна в лицето на ГЕРБ има готови проекти на стойност 150 млн. лева, похвали се министърът. "Иван Портних, който е председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна и областен координатор на партията, е една добра кандидатура за кмет, но когато се определят номинации, се правят задълбочени анализи. Не трябва да допуснем подобна грешка като тази през 2011 година", бе категоричен той.

Изключително неприятен инцидент, така коментира Цветанов отвличането на дъщерята на Евелин Банев – Брендо. Това, което се случи вчера, е доста неприятно, но нека да си припомним кой е Евелин Банев – Брендо, продължи той. "Точно в периода, когато Румен Петков беше министър на вътрешните работи, беше осуетено предаването на Брендо по разследването, което течеше в Италия. Точно Румен Петков беше човекът, който провеждаше оперативни срещи с Алексей Петров и братя Галеви", посочи Цветанов. Не разбрахме откъде е изтекла информацията, но при задържането на Брендо беше намерен този доклад, добави министърът в оставка. Смятам, че колегите, полагайки усилия, ще можем да стигнем до хората, които направиха това престъпление, заяви министърът в оставка. А най-важното е детето да бъде върнато живо, добави той.

Определено се заформя един възход на организираните престъпни групи, това коментира Цветанов, като последица от подаването на оставката на правителството на ГЕРБ. "За територията на София през последните 25 дни има завишаване с 20 процента на кражбите на автомобили. В немалко случаи организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи в България. Има представители, които дори са празнували в деня, когато беше дадена оставката", заяви Цветан Цветанов. Разследването на престъпленията на Брендо в Италия продължава, уточни той. "На 8-ми март предстои второ заседание по делото на групата на Евелин Банев-Брендо. Той е в Италия в момента", добави вицепремиерът в оставка Цветанов.

Всяка една жертва при подобно престъпление е застрашена, посочи министърът. Към настоящия момент нямаме никаква комуникация, която да е направена в системата, съобщи той. Обръщам се към всички, които имат някаква информация, да я споделят в специализираните звена на МВР, призова Цветанов.

Министърът обясни, че в България Брендо почти е инвестирал парите от престъпната дейност и тук се ползвал с добро име. В момента на делото на първа инстанция той получи осъдителна присъда за пране на пари, припомни Цветанов и добави, че през 2007 г. влиза делото.

Исканията на хората в началния етап на протестите бяха изключително справедливи, но в последните няколко седмици някои от представителите на организираната престъпност се възползват и искат да употребят този протест, каза Цветанов, но не конкретизира кои са тези представители. Знаете ли тези, които се възприемат за лидери на тези протести, какви са, попита риторично той и добави: "Питайте ги какви данъци са плащали и с какво са се занимавали."

"Мога да ви кажа, че от тези в първите редици, в много от случаите колегите ги разпознават като лица, които са били оперативно интересни за тях. Не бих искал да конкретизирам, за да няма спекулации. Около 49% от тези, които се възприемат за лидери, са такива", каза министърът и отново не посочи конкретни лица и факти. Убеден съм, че критикуваният Изборен кодекс, много от тези, които го критикуват, не са го и прочели, добави Цветанов. Хората ясно заявиха, че искат предсрочни парламентарни избори, продължи министърът.

Той съобщи, че премиерът е добре. Във всички тези моменти в страната няма човек в управлението, който да не изживява това, което се случва в страната, като вътрешно състояние, каза Цветанов.

"ГЕРБ се е изолирал от начина, по който президентът ще си формулира служебния кабинет. Аз дори не знам кой ще бъде следващият вътрешен министър", каза Цветанов и пак не конкретизира, но обясни, че имало 10-15 имена, които се спрягат, но и икономически интереси. Кристалина Георгиева е добър еврокомисар, отговори министърът на въпрос дали тя е добра кандидатура за служебното правителство. Структурните и кадровите решения се правят от премиера, на когото е даден мандат за съставяне на правителство, каза Цветанов по повод структурата, която президентът предлага за служебния кабинет.

Състоянието на държавата през 2009 г. беше катастрофално – еврофондовете бяха спрени, организираната престъпност беше в такова състояние, че партньорските служби отказваха да работят с нас, посочи министърът. "Кое е силова политика? Нормално ли е бащата на едно убито момче да си хване убиеца на детето на площада да протестира? Нормално ли е наркоразпространителите, които тровят децата на България, да протестират – ултрасите, тези с камъните и бутилките? Мога ли да питам родителите къде са им децата и защо те имат пари, за да си купят бутилка и да трошат, а нямат пари за тяхното образование", каза още Цветан Цветанов.

Няма групировка или лица, които да се ползват с някаква политическа протекция, увери Цветанов. "Когато има извършено и документирано престъпление, не се церемоним. Кой щеше да предприеме действия спрямо Алексей Петров или Сумиста? Няма лица, които да са ползвали някаква политическа протекция", каза още министърът в оставка.

Изпратени са указания за провеждане на общински събрания и областните ръководства да подготвят предложения, каза той по повод подготовката за изборите на 12 май. "ГЕРБ има изключително качествени хора. Много от депутатите са изключително активни в районите, в които са избрани", увери той. Но не пропусна да добави: "Ние нямаме този подход за правене на политика като Румен Петков, Румен Овчаров, Корнелия Нинова."

"Никога не съм бил високо в облаците. Винаги съм си бил човек, който стъпва здраво на земята и съм правел преценка кой кой е. За мен е важно на 12 май българските граждани да гласуват и да се възползват от правото си да гласуват за една по-добра България. Фокусът в едно бъдещо управление на ГЕРБ ще бъде точно социалната политика и доходите на хората", обеща вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com