Орешарски: Не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори

5195
Орешарски: Не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори

Аз не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори. Това каза на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски във връзка това дали с него е обсъждан вариант за избори през май 2014 г., предаде „Фокус”.

„БСП, като мандатоносител, може да реши докога да свърши мандатът – до утре, до март или до края на мандата. Това, което аз съм поел като ангажименти, е на база на тази програма, да правя периодични, краткосрочни, в рамките на няколко месеца екшън планове или планове за действие, които да отчитам. До този момент се стремя да правя точно това”, посочи премиерът.

КНСБ: Въпросът не е дали да има избори, а кога

Президентът и депутатите трябва да насрочат дата за нови избори ден по-скоро. Въпросът не е да има ли избори или не, а кога. Това каза ...

По отношение на това, че утре БСП ще гласува проектопрограма за управление, в която са разписани мерки до пролетта, Орешарски заяви: „Не търсете каквито и да е скрити сигнали в програмата, както досега се опитваха да го правят заради политическата обстановка – да се търсят извънредни действия по отношение на програмни намерения. Част от мерките прехвърлят този мандат и аз бих се радвал когато програмата се дискутира в зала, да се включи и опозицията, за да може някои от дългосрочните мерки да се изпълняват и в следващи години. Има някои мерки, които сигурно надхвърлят и 10 години”.

„Не бих могъл да коментирам оперативни решения на място, тъй като не съм ръководел операциите”, каза премиерът, във връзка с обсадата на парламента на 23 срещу 24 юли.

Той каза, че не може да коментира самосезирането на прокуратурата за единични случаи на полицейско насилие. „Не искайте от мен да коментирам действия на главния прокурор или на който и да е прокурор. Те са независими власти и действат в рамките на своите правомощия”, посочи Орешарски.

„Тази сутрин дебатът по актуализацията беше форма на диалог и при това най-нормалната в условия на парламентарна република. С голямо внимание се отнесох към всички техни бележки, опитах се да отговоря на по-ключовите от тях, да разсея съмнения и опасения, които имаха, и да дам пояснения по други въпроси”, обясни премиерът Пламен Орешарски.

СДС настоява за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори

СДС настоява за незабавна оставка на правителството, съобщиха от пресцентъра на партията. "Вчера вечерта за пореден път видяхме демон...

Би следвало да бъде инициатива на президента свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). Ако той го направи, аз ще се отзова. От периодичните контакти с него не съм останал с впечатление, че той възнамерява да го направи. „Аз видях всякакви кадри, на които хора хвърлят едри камъни, които няма как да са в центъра на София, което сигурно говори за предварителна подготовка”, посочи премиерът във връзка с протестите покрай парламента.

„Още в началото на мандата обявих, че имаме програмни приоритети, които ще развием в програма. Част от спешните и неотложни мерки са изпълнени, друга част са в ход на изпълнение. Надявам се в края на другата седмица да одобрим цялостната си програма. Ако успеем да я изпълним до пролетта, би следвало да сме гениални, а не сме. В тази програма има много мерки”, добави премиерът Пламен Орешарски.

Приемам за голяма грешка действията на тези, надявам се, малки групи от протестиращи, които ескалираха напрежението. Демокрация с насилие не се съчетава. Сигурно и 150 милиона лева пакет няма да бъде достатъчен, каза Орешарски. „Това, което ще се опитаме, е да покрием и други социални мрежи. На този етап не предвиждаме по-голямо увеличение на дефицита от това, което сме предвидили”, заяви той. „Приемам за нормално противоречието на ГЕРБ”, каза още Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com