Плевнелиев: Трябва да сме благодарни на кризата

12753
Плевнелиев: Трябва да сме благодарни на кризата

"Политиците трябва да работят за доверие и да изграждат институциите. Кризата е тест и заради убеждението, че в трудни моменти се помага. Вие постигнахте рекорди по социална отговорност в България.  В тежки времена вие останахте социално отговорни в интерес на обществото и на държавността."

Това бяха част от заключителните думи в словото на президента Росен Плевнелиев по време на конференцията "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", съобщи БГНЕС.

Плевнелиев припомни, че самият той е прагматик и затова дава добри примери и практики. Добрата идея за обществените съвети към министерствата и президентството дава добри плодове, каза той. "В тяхната работа не е намерена и капка лобизъм, подчерта той. Бизнесът не е възможен без изграждане на среда на доверие, смята Плевнелиев. А рецесията, в която изпадна икономиката, е и заради загуба на доверие, е неговото мнение. Високото доверие в институциите и между партньорите, предсказуемостта са важни, защото печелим всички, смята президентът. Всичко това трябва да е дългосрочна стратегия, каза той. Неизбежно настоящата криза се свързва и с предизвикателствата. Трябва да сме благодарни на кризата, защото тя ни накара да преосмислим целите си, кризата укрепва нашата способност да се изправяме пред слабостите си, смята президентът. Трудните времена мотивират политиците да търсят решения и резултати. Затова и поканих бизнеса в работата на "България 2020", подчерта той.

"България показа, че може да поддържа устойчива фискална дисциплина. Правителствата, както и семействата, трябва да се научат да си правят добре сметката. И да се инвестира в проекти, които имат мултипликационен ефект, смята президентът. Налага ни се да избираме правилно приоритетите си, да търсим иновативни решения. Всички ние знаем, че е важно да постигаме реални и измерими резултати и това се отнася преди всичко за политиците. И тук България пое по един добър път, който ще ни доведе до добри резултати. Доказателство за това е, че през миналата година България се изкачи с 12 места нагоре по конкурентоспособност. Радвам се, че инфраструктурните проекти се развиват добре, както добре върви и административната реформа," каза Плевнелиев.

Двойна рецесия грози Западните Балкани

Западните Балкани са изправен пред опасност от двойна рецесия тази година, след като сръбската икономика се сви в 2.5%, а възстанов...

"За мен доверието е основен фактор на успеха, подчерта президентът. Именно затова сложих всички свои обещания на сайта за повече доверие, за възможността гражданите чрез механизмите на обществения контрол да влияят и да контролират политиците в ангажиментите, които поемат", каза той.

И продължи: "Неизбежно кризата се свързва и с трудностите и предизвикателствата, които тя продължава да поставя пред развитието на държавите и бизнеса. Но трябва да сме благодарни на кризата, защото тя ни накара да преосмислим начините, по които залагаме и постигаме целите си. Начините, по които икономиката растеше, а правителствата харчеха публичните финанси."

Според президента, кризата укрепва нашата способност да се изправяме пред слабостите, да не замазваме и да не крием проблемите си, да не ги отлагаме за следващо поколение, понякога. "Трудните времена мотивират политиците да адресират проблемите и да търсят решения.

"В бъдеще ще успяват онези държави, които имат дългосрочна концепция за развитие, планират разумно, интегрирано и дългосрочно, развиват своите стратегически конкурентни предимства, независимо кой е на власт", заяви Плевнелиев. Той подчерта, че бизнесът е партньор на държавата в "България 2020". Така ние заедно задаваме дългосрочните национални приоритети и гарантираме, че те няма да бъдат подменени, независимо кой е на власт", отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

Във форума участват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, на правосъдието Диана Ковачева и др. Конференцията е организирана от Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес кръг в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com