Двойна рецесия грози Западните Балкани

8556
Двойна рецесия грози Западните Балкани

Западните Балкани са изправен пред опасност от двойна рецесия тази година, след като сръбската икономика се сви в 2.5%, а възстановяването през 2013 г. ще бъде много бавно, прогнозира Световната банка, предаде Bulgaria on Air.

"Бих казала, че дълговете на Черна гора, Сърбия и Албания са на много високи нива, особено в Албания – 60% от БВП, но се увеличават много рязко в Сърбия и Черна гора", заяви пред Reuters Джейн Армитаж, координатор на Световната банка за Западните Балкани.

Младенов: България иска Западните Балкани в ЕС

Министърът на външните работи Николай Младенов се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиат...

Албания и републиките от бивша Югославия преживяха спад в износа и в директните чуждестранни инвестиции заради кризата в еврозоната, която е основният им търговски и инвестиционен партньор, припомнят от институцията.

Паричните преводи от граждани в чужбина са намалели, тежката зима и горещото лято нанасят щети на земеделието и хидроелектрическото производство. Единствено Косово, младата и малка икономика от 1.7 милиона души, вероятно ще продължи да расте благодарение на високото ниво на интеграция с европейския пазар, на ниския дълг и стабилните инвестиции в инфраструктура, смятат от Световната банка.

Армитаж препоръчва страните от Западните Балкани да продължат с фискалната дисциплина и да започнат да намаляват нивото на бюджетните дефицити. "Същевременно обаче заради слабия растеж има голяма нужда от инвестиции в инфраструктурата", допълва тя.

Редактор: Десислава Ушатова

ЕК заплаши 5 страни от Западните Балкани с връщане на визите

Европейската комисия предупреди няколко държави от Западните Балкани, че визите за техните граждани могат да бъдат възстановени като ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com