Почти 185 хил. лева от глоби за пушене влизат в държавната хазна

5040
Почти 185 хил. лева от глоби за пушене влизат в държавната хазна

Глоби за 184 700 лева са наложени в цяла България, откакто в сила влезе забраната за пушене на закрити обществени места - т.е. седем месеца, съобщават от Министерството на здравеопазването.

През посочения период Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са извършили общо 128 698 дневни и нощни проверки на 123 316 обекта в цялата страна, както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1698 предписания и са съставени 511 акта за констатирани нарушения.

Спирането на цигарите намалява тревожността

Противно на схващането, отказът на цигарите води до намаляване на тревожността, съобщава БГНЕС. Пушачите се успокояват, че пушенето обл...

Само през месец декември РЗИ в страната са извършили 11 960 проверки, при които са издадени 33 предписания и са съставени 113 акта за констатирани нарушения. Глобите са 148, като общата им стойност е 80 400 лв.

Преобладаващата част от наложените актове през 7-месечния период от влизане в сила на забраната за пушене са съставени за нарушения в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина. Здравните инспектори са съставили актове и за тютюнопушене на работни места. Контролните органи са издавали предписания основно на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни с цел да предприемат задължителни организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене. За проверка на изпълнението на дадените предписания в много от тях са извършвани допълнителни проверки и там, където е установено неизпълнение, са налагани парични санкции.

За седемте месеца от влизането в сила на забраната инспекторите в цялата страна са проверили 22 088 обекта за хранене и развлечение, 11 987 детски и учебни заведения, 28 701 лечебни и здравни заведения. Проверени са 34 315 други закрити обекти с обществено предназначение - железопътни гари, автогари, банки, застрахователни дружества, административни сгради, ресторанти, автогари, обществени тоалетни, складове, театри и киносалони, СПА центрове, хотели и мотели, магазини, игрални зали, бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, детски ясли и градини и прилежащите територии към тях, плувни басейни, музикални школи, центрове за временно настаняване, транспортни средства, центрове за стари хора, общежития, интернет зали, офиси и др. Инспектирани са и 2 308 открити обществени места.

Редактор: Ивайло Петров

Електронните цигари не помагат

Милиони гледан на електронните цигари като на средство, което да им помогне да се отърват от вредния навик. Ново проучване обаче устано...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com