Полицаите пак скачат срещу условията за извънреден труд

9487
Полицаите пак скачат срещу условията за извънреден труд

И българските полицаи възроптаха срещу трудовото законодателство у нас.

В свое отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, Народното събрание, премиера Бойко Борисов, омбудсмана Константин Пенчев и главния прокурор Борис Велчев Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви закона за МВР за противоконституционен в частта си, в която се регламентира плащането на извънредния труд на полицаите.

Полицаите към Цветанов: Не сме доволни!

Служителите на МВР все още не са съгласни с условията на правителството. "Искаме да кажем на министъра на вътрешните работи Цветан Цвет...

Според СФСМВР нормата ограничава по време извънредния труд, който може да бъде компенсиран по някакъв начин – със заплащане или с допълнителен платен годишен отпуск, но по никакъв начин не ограничава извънредния труд, който може да бъде положен от държавните служители в министерството. „Държавните служители в МВР могат да бъдат принудени да полагат извънреден труд, за който да не получат нито заплащане, нито каквато и да е друга компенсация. С една дума, Законът за Министерството на вътрешните работи узаконява ангарията в Република България”, пише в писмото.

Проблемът с неплатения извънреден труд на полицаите е въпрос, които стои на дневен ред години. Той бе в основата на първите спонтанни протести на полицаите под формата на пушене и пиене на вода под прозорците на тогавашния министър Михаил Миков.

СФСМВР припомня, че политическото ръководство прекрати диалога с тях и отказа да участва в преговорите за предложения за промени в нормативната уредба. Затова полицаите протестираха през септември.

„Ние все още сме в състояние на протест, но с това дадените ни от закона възможности да защитим правата си се изчерпват. В нарушение на българското законодателство министърът на вътрешните работи отказва да участва в преговори с нас. Нещо повече – Федерацията се превърна в неудобен, “агресивен” синдикат и стана обект на репресивни мерки от страна на политическото ръководство на министерството. Министърът на вътрешните работи не само прекрати без каквито и да е мотиви споразумението между него и СФСМВР, но се стигна и до нарушаване на Колективния трудов договор, по който Федерацията е страна”, смятат полицаите, цитирани от bTV.

Протести на полицаите ще има

Протести на полицаите в България ще има. Това заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Възм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com