Попоски: Македония високо оценява трайната подкрепа от БГ

7982
Попоски: Македония високо оценява трайната подкрепа от БГ

Република Македония високо оценява подкрепата, която България дава последователно за страната ни - от обявяването на независимостта ни до днес, включително и подкрепата за присъединяване към ЕС. Това пише македонският министър на външните работи Никола Попоски до своя български колега Николай Младенов.

Македония има трайно определение, заедно с България, да изграждат общо бъдеще в евроатлантическите структури, които на двата близки народи, ще гарантират благосъстояние, мир и напредък, пише още Попоски в отговор на писмото на Младенов до него от миналата седмица, цитирано от БГНЕС.

"Ние сме убедени, че зачестилите комуникации се превръщат в съществен и конкретен диалог, основан на европейските принципи и ценности. Този диалог ще ни позволи като съседи да гледаме напред без предразсъдъци и да действаме като истински приятели", пише още в писмото. Македонската страна подкрепя предложението за подписване на договор за добросъседски отношения.

"За постигане на тази цел ние сме готови веднага да създадем съвместна работна група. Искам в най-кратки срокове българските и македонските представители да се срещнат и да започнат работа", пише Попоски. Според него тази група "ще конкретизира целите на т. нар. пътна карта". След това, според Попоски, би могло да се създаде Висш съвет от името на двете правителства, който да заседава всяка година. Това ще бъде най-доброто доказателство за желанието на добросъседски отношения, пише още македонският дипломат.

"Всички различия и въпроси ще бъдат разрешени чрез взаимно уважение и доверие, чрез зачитането на европейските, демократическите и граждански ценности", се казва в края на писмото разпространено от Македонското външно министерство.

Редактор: Десислава Симова

Гръцки лингвист: Македонският език е българско-сръбски

Проблемът за името помрачи въпроса за езика между Атина и Скопие, заяви Георгиос Баниниотис, гръцки лингвист и бивш министър на образов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com