Прекратяват концесията на плажа "Шкорпиловци – север"

32139
Прекратяват концесията на плажа "Шкорпиловци – север"

На редовното си заседание днес правителството ще прекрати едностранно концесионния договор с "Блек сий холидейс" ООД за морския плаж "Шкорпиловци – север", съобщи БГНЕС.

При проверки на място, извършени от служителите на специализираната администрация на МРРБ, е констатирано, че концесионерът не е осигурил задължителното по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие водно спасяване. Освен това, към 31.12.2012 г. дружеството дължи над 34,5 хил. лв. концесионни възнаграждения, лихви и неустойки. След прекратяване на концесионния договор министърът на регионалното развитие и благоустройството ще предприеме необходимите действия за предоставяне на плажа под наем или на концесия.

С друго решение правителството ще прекрати конкурса за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площта "Блок 1-19 Свети Атанас", разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Това се прави, тъй като единственият участник в него – "Блек сий енерджи" ЕООД, отказва да сключи договор за търсене и проучване.

Правителството ще приеме и постановление за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование. Разширява се и кръгът на ученици с право на стипендии – освен обучаващите се в дневна форма, се включват и ученици в индивидуална форма на обучение. Месечните стипендии са за постигнати образователни резултати, подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането от училище, подпомагане на ученици с трайни увреждания и на ученици без родители. Училището може да определя и еднократни стипендии за преодоляване от ученика на еднократни социални обстоятелства, свързани с достъпа му до образование, както и за ученици, постигнали високи резултати в процеса на обучение и за участието им в различни извънкласни и извънучилищни инициативи. Актуализират се размерите на месечните стипендии като те могат да бъдат определяни в диапазона между 21 лв. и 50 лв., с изключение на целевата месечна стипендия, която е до 100 лв. Сегашният максимален размер е 21 лв. Стипендиите на учениците се финансират чрез целеви средства от държавния бюджет. Допълнителни средства могат да се отпускат от бюджета на финансиращия орган и от бюджета на училището при наличието на възможности за това.

Правителството ще обяви изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия за национален обект и за обект с национално значение. Решението ще облекчи административните процедури за получаване на разрешенията за строителните дейности и ще даде законова възможност за получаване на вещните права за изграждане на връзката. Съоръжението ще свърже преносните мрежи на България и Сърбия и ще повиши сигурността на доставките. Газопроводът с дължина от 61,6 км е необходим за диверсификацията на източниците на синьо гориво и се подкрепя от Европейската комисия. Той ще осъществява пренос на газ в двете посоки с капацитет 5,5 хил. куб. м/дневно като минимален обем и 9,5 хил. куб. м/дневно като максимален. Пусковите дейности и окончателното въвеждане в експлоатация са разчетени за юли 2015 г.

Министерският съвет ще приеме решение за отчуждаване на имоти и части от имоти - частна собственост, за държавна нужда за изграждане на обходния път на Враца. Обектът е по маршрута на Общоевропейски транспортен коридор IV и е отсечка от първокласен път Е-79 Видин - София - ГКПП "Кулата". С построяването му транзитното движение, минаващо през населеното място, ще бъде изведено извън него. Имотите се намират в землището на града. Финансирането на отчуждителната процедура се осигурява от Агенция "Пътна инфраструктура".

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com