Разпитани са над 60 свидетели за тежкия пътен инцидент край Своге

1915
Разпитани са над 60 свидетели за тежкия пътен инцидент край Своге
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 60 разпитани свидетели, 22 назначени експертизи и 7 огледа на местопроизшествието отчита прокуратурата във връзка с разследването на тежкия пътен инцидент край Своге със 17 загинали.

От държавното обвинение уточняват, че се работи както по линия на отговорността на шофьора Григор Григоров, така и по връзката между състоянието на пътя и начина на изпълнението му и трагедията от 25 август.

Експерти: МВР е последната институция, която е могла да предотврати трагедията край Своге

Поредица от пропуски и нарушения при проектирането, ремонта и експлоатацията на пътя са причина за тежката катастрофа край Своге. Това ...

Сред разпитаните са пострадалите в по-добро здравословно състояние, членовете на държавната комисия, приела проблемния път, бивши и настоящи шефове на Пътната агенция. Споменава се и разпитът на регионалния министър в оставка Нанков, които бил предал на разследващите "значителен обем документи". От прессъобщението става ясно и че показания са давали представители на фирмите, имали отношение към рехабилитацията на пътя.

Експертизите са както за здравословното състояние на пострадалите и на обвинения Григор Григоров, така и за техническата изправност на катастрофиралия автобус. Иззети са образци от пътната настилка и от мантинелата, чиято експертиза ще бъде направена у нас от вещи лица и лаборатории, които не са в служебна зависимост с регионалното министерство и пътната агенция, нито са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

От прокуратурата изрично уточняват, че т.нар. „независими разследвания“ на тежкия инцидент нямат характер на разследване по смисъла на НПК и не ангажират органите на досъдебното производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com