Регистрираха Инициативен комитет против АЕЦ "Белене" (видео)

7652
Регистрираха Инициативен комитет против АЕЦ "Белене" (видео)

Инициативният комитет, който е срещу строителството на нова ядрена централа, внесе в ЦИК 14 830 подписа на български граждани, които защитават алтернативната позиция в предстоящия на 27 януари 2013 година референдум, предаде БГНЕС.

Комитетът няма да се противопоставя на строителството на нова ядрена мощност, каквато е 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това той е за удължаване на живота на 5 и 6 блок на централата, тъй като инвестициите в нея вече са изплатени и това ще е най-евтината енергия у нас, подчерта Иван Иванов, член на комитета и депутат от Синята коалиция.

Новият комитет призова Комитета за АЕЦ "Белене" да участват заедно в три национални дебати в периода 27 декември тази година до 26 януари 2013 година. От Комитета против "Белене" са готови в същия състав да проведат дебати в по-големите градове на страната.

Законът за пряко участие на гражданите регламентира процедурата за образуване на Инициативен комитет за иницииране на референдум, но е твърде бегъл и оскъден за това кои са застъпниците на обратната позиция, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Затова ЦИК излезе с решение в края на октомври и началото на ноември тази година, че застъпниците на обратната теза следва да се регистрират като ИК с минимум 7000 подписа, уточни Троянов. Крайният срок за регистрация на такива ИК е 7 декември тази година.

Проверяваме в Интернет къде да гласуваме на референдума за АЕЦ

Всеки български гражданин ще може да проверява своите данни в избирателните списъци за референдума за ядрената енергетика през Интернет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com