Росен Плевнелиев: "Искам да наложим марката "България"

5053
Росен Плевнелиев: "Искам да наложим марката "България"
"Ние може да не сме the best, обаче понякога е много по-добре да си second best", каза президентът на конференция в София

Категорично заявявам, че президентската институция няма да бъде втори център на външната политика. Това каза президентът Росен Плевнелиев при закриването на посланическата конференция в София, предаде репортер на БГНЕС.

Президентската институция ще работи не в конкуренция, а в сътрудничество с МВнР и с дипломатите зад граница, поясни държавният глава. По този начин, според него ще демонстрираме намерението си да провеждаме ефективна външна политика и да реализираме адекватно интересите на държавата, използвайки всички механизми на българската държава.

"Президентът е висша форма на представителност, но всички ние работим заедно в преследването и осъществяването на нашите вътрешно и външно политически цели", категоричен е Плевнелиев.

Той призова българските посланици да работят упорито и последователно за постигане на основните икономически цели – привличане на качествени инвестиции, осигуряване на пазари за българските продукти и фокус върху традиционните индустрии, които трябва да бъдат подкрепяни, но също и към тези с висока добавена стойност, които се зараждат и трябва да бъдат разширени в България.

Росен Плевнелиев: България вече е в избори

България вече е в избори. Оттук нататък следващите 16 месеца политическото противопоставяне и битки ще бъдат ежедневие. Това заяви през...

"Ние може да не сме the best, обаче понякога е много по-добре да си second best, но да имаш категорични концепции и приоритети", заяви президентът.

Плевнелиев очаква от посланиците на България да институционализират и динамизират връзките с развитите технологично държави, с оглед на изработването на съвместни проекти.

"Когато работим с водещите най-добри, спокойно можем да бъдем вторите след тях и да се превърнем в най-добрите в региона, което е една достойна цел", заяви държавният глава.

Той изтъкна, че 62% от българския износ е насочен към ЕС, но светът е много по-широк и динамичен и затова разчита на посланиците ни да работят за отварянето на страната ни към този свят.

"България трябва да търси нови пазари и да разширява съществуващите", посочи Плевнелиев и даде за пример Китай, Япония, Корея, Катар и Израел.

Плевнелиев: Израел има потенциал да увеличи инвестициите си в България

Израел има потенциал да увеличи размера на преките си инвестиции в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна д...

Той призова дипломатите ни да работят за налагането на българските марки. Президентът настоя българските посолства да поддържат активни контакти с местните национални и регионални медии и да реагират, когато България се представя по некоректен начин.

"Не може изборите в България да бъдат символ на липса на демокрация при положение, че не беше така и няма доказателство, че това е така. Не може постоянно да се тръби, че имаме проблеми с усвояването на еврофондовете, при положение, че в момента са спрени еврофондове на Румъния и Унгария", каза Плевнелиев. 

"Не владеем всички механизми за постигане на собствената си кауза. Длъжни сме с общи усилия да овладеем механизмите за прокарване на националните интереси", смята държавният глава.

Плевнелиев изтъкна активната роля на България на Балканите и в Черноморския регион. "България постигна не малко в това да бъде добър съсед, да имаме стабилни двустранни отношения и да инициираме значими регионални проекти", каза той.

"Искам да наложим марката "България", да подобрим репутацията на страната и когато хората чуят "България" да ни свързват с нещо градивно и успешно", заръча президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com