Системата на ЧЕЗ не е подготвена за климатичните промени

5376
Системата на ЧЕЗ не е подготвена за климатичните промени

Над 200 хиляди домакинства в столицата са потенциално застрашени да останат без ток при внезапна авария. Причината е в старата електропреносна мрежа и масовите кражби на кабели, съобщава БНТ.

В критична зона се намират още Народното събрание, 14 министерства, 3 болници, метро и университет. Затова Кметът Йорданка Фандъкова поиска от електроразпределителното дружество в столицата сериозни инвестиции в енергийната инфраструктура, съобщава БНТ.

Над 100 млн. необходими за нормална електроенергийната мрежа в София

Над 100 милиона лева са необходими за привеждане на електроенергийната мрежа в София в нормално техническо състояние. Точната рамка се...

Някак притеснително звучи президентстовото или редица посолства да останат без ток. Още по-притеснително би било, ако това се случи на хилядите домакинства в районите с най-стара електропреносна мрежа.

Петр Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ, каза: "Климатичните промени са много резки и мрежата не е подготвена за толкова резки промени в климата. За нашата компания не е важна само поддръжката на тази мрежа, но и развитието й."

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоя за инвестиции, но не за сметка на клиентите.

"Никак не са малки моите изисквания към експлоатационните дружества и никак не са лесни - да се инвестира максимално, за да се преодолее това изостване. В същото време обаче да се запази социалната цена на услугата, тъй като в условия на криза гражданите не биха могли да си позволят високи цени" каза Фандъкова.

ЧЕЗ предупреждава за временни прекъсвания на тока

ЧЕЗ изпълнява амбициозна инвестиционна програма и всекидневно предприема мерки за подобряване на услугите за своите клиенти. Компаният...

В студените дни най-тревожни засега си остават сметките за парно. По този повод Фандъкова е възложила проверка на всички сметки, по-високи от 17 %. Обяснение за тях днес дойде и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Проблемът според Ангел Семерджиев е, че сметките се изготвят по прогнозни данни. Затова регулаторът предлага отчитането по домовете на потребителите да става по-често от веднъж в годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com