Следващата бомба на ГЕРБ е в здравеопазването

5752
Следващата бомба на ГЕРБ е в здравеопазването

"Предупреждаваме, че следващата бомба, която е заложило бившето правителство на Бойко Борисов, е в здравеопазването. Служебното правителство ще бъде като в минно поле". Това заяви депутатът от КБ Мая Манолова, съобщи БГНЕС.

"Здравеопазването ще бъде следващият сектор, в който ще има взрив на обществено недоволство. Две неща трябва да бъдат направени незабавно: Първо, да бъде освободен шефът на НЗОК доктор Пламен Цеков; Второ, незабавно да бъде отменена методиката за финансиране на болниците и на болничната помощ за тази година и да бъде оставена в сила методиката за 2012", заяви Манолова.

Тя коментира ситуацията в Института "Пирогов", който е на прага на финансова криза. Според нея проблемът не е само там, а и в десетки български болници.

"Той е резултат от сбърканото управление на ГЕРБ. Тръгвайки си тези хора, оставят държавата в хаос. Това е особено тревожно в сектора здравеопазване. Методиката, която беше въведена от Здравната каса с определянето на лимитите на болниците за тази година, е убийствена за здравеопазването", коментира Манолова.

Тя предупреди, че орязването на парите е поставило в безизходица голяма част от болниците както столичните, така и в провинциалните градове. От друга страна продължава типичната за ГЕРБ практика да увеличава парите на болници, близки до управляващите, какъвто е случаят с Дулово.

"Целенасочена политика на ГЕРБ беше закриването на болниците в малките населени места. И те чудесно се справиха с този свой "приоритет". Успяха да затворят 30 болници, оставяйки хората без достъп до медицински грижи", заяви Манолова, добавяйки, че финансовата политика на вече бившия кабинет Борисов е докарала до такова безпаричие, че в малките населени места хората са оставени да се оправят както могат, сами на себе си – без пари, без лекари и без лекарства.

Манолова алармира, че с въвеждането на методиката за финансирането на здравеопазването през тази година в тежко положение ще бъдат поставени и големите столични болници. По тази причина искането на БЛС за оставка на шефа на НЗОК д-р Цеков е "абсолютно основателно".

"Подкрепяме това искане и ако парламентът заседава следващата седмица един от въпросите, с който трябва да се занимае, е вредната политика на Касата по отношение на финансирането на болниците. Доктор Цеков трябва да бъде освободен", категорична е Манолова.

 

Първанов: Няма случай политик да е поръчал убийството на друг

Няма случай политик да е поръчал убийството на друг. По мое време имаше един сигнал, че се подготвя покушение срещу Борисов, но негов п...

 

 

 

 

Янев обещава гражданска квота в листите

"Има крайна раздробеност на десницата. Синята коалиция и СДС нямат да влязат в следващия парламент". Това заяви Яне Янев пред Нова теле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com