Станишев: "Белене" ще бъде печатница на пари за българската държава

14828
Станишев: "Белене" ще бъде печатница на пари за българската държава

На 27 януари 2013 г. предстои първият в съвременната демократична история на България референдум, който се провежда по волята на 700 000 граждани. Това е първа възможност българските граждани със своя вот да си върнат държавата, да определят позицията на управлението на държавата по ключов въпрос, какъвто е развитието на ядрената енергетика. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС.

Този референдум е предизвикан от решение на правителството на Борисов, спиращо реализацията на проекта Белене. През последните месеци има яростна негативна кампания срещу референдума, срещу проекта Белене.

Очевиден е страхът на управляващите и подкрепящите ги политически сили от това хората да имат решаващ глас за развитието на страната. Този референдум е възможност за хората да почувстват своята сила на базата на точна информация, изговориха се какви ли не лъжи, трябва да се знаят фактите по отношение на Белене, заяви Станишев.

Той посочи, че от всички проекти в света за ядрени електроцентрали, това е най-евтиният проект с най-ниска себестойност и цена. "Цената е 4 млрд. евро. За сравнение в момента проектът за Темелин в Чехия за два реактора е 10 млрд. евро. Проектът в САЩ на Уестингхаус за АЕЦ е 11,5 млрд. евро за два реактора. Проектът в Турция за 4 реактора е 20 млрд. евро", заяви Станишев.

Белене е най-евтиният проект, повтори Станишев, в това число с ескалацията на инфлацията през годините. "Около 6 млрд. евро е максималната цена за изграждане на Белене и няма нищо общо със заблудите, за които се говори, от 22 млрд. евро. До последния момент говорихме за детайлите и изграждането на "Белене".

Щяха да бъдат подписани всички договори. 3 години и половина пропусна правителството на ГЕРБ: говореше ще строим, няма да строим и накрая се отказа от един изгоден проект. Твърди се, че българските граждани ще плащат за изграждането на Белене. Нито един лев не е даден от бюджета и досега, 1,3 млрд. са похарчени за изграждане на площадка и подготвителни работи, не са давани и няма да бъдат давани пари от държавния бюджет. Това е проект, който ще се изгражда с външна инвестиция, той има висока възвращаемост – 13% осреднено. Изплащането на инвестицията по оценки ще отнеме 10-12 г., което значи, че 48 години Белене ще бъде печатница на пари за българската държава и НЕК, категоричен е лидерът на БСП.

"Ако днес Белене работеше, което се предвиждаше за 2013 година, щеше да произвежда ток на цена, съпоставима с тази на АЕЦ "Козлодуй".

ГЕРБ, спирайки Белене, обслужва икономически интереси на инвеститорите в зелената енергия. Българите вече плащат за съжаление за тази политика. Миналата година цената на тока нарасна с 13% шоково, припомни Станишев.

За това, че ЕК опроверга Дянков, който обвини Брюксел за "липсата на коледни добавки за пенсионерите", Станишев каза, че от правителството са дали бонуси на техните приближени в управлението. "Хората не можаха да отпразнуват достойно коледните празници и Нова година. Обръщам се към премиера Борисов - Дянков да плати това, което е обещано. Има възможност да плати следколедни бонуси, има възможност да се увеличат парите за майките за отглеждане на деца до две години", заяви още Станишев.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com