Станишев: ГЕРБ умишлено водят държавната енергетика към фалит

4486
Станишев: ГЕРБ умишлено водят държавната енергетика към фалит

Г-н Борисов, неговото правителство, ръководството на енергийната система умишлено водят държавната енергетика към фалит и увеличават сметките за ток, заяви на извънредна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев, съобщи БГНЕС.

Най-тревожна е ситуацията в ТЕЦ Марица Изток 2 и в мините, от които идва суровината, подчерта той. Според Станишев, очевидно целта е бърза приватизация на ниска цена. Обикновено България изнася ток, в момента ние внасяме ток от Сърбия, Македония и Румъния, добави той. Да се свалят таксите за пренос, които убиват и правят неконкурентно българското производство, предлагат социалистите.

"България има своите задължения по ВЕИ като страна-членка на ЕС, но в момента далеч надхвърляме тяхното въвеждане в енергийния микс. През последните 2,5 години близо 100 пъти нарасна делът на ВЕИ, които произвеждат вятърна и соларна енергия", каза Станишев. На пресконференцията раздадоха на медиите таблица със съпоставка на това как се правят цените на тока.

Станишев представи исканията на социалистите към служебното правителство. Ако те не бъдат реализирани, може да се стигне до срив на енергийната система, коментира той. БСП настояват да се свали таксата пренос, която убива българския износ. Сега внасяме ток, повтори Станишев. "Настояваме служебното правителство да започне преговори с американските ТЕЦ-ове, за да се преразгледат договорите с тях. Поддържаме нашето настояване за въвеждане на две тарифи", каза Станишев.

Предложихме на НС да свърши нещо полезно в последните дни на своята работа – да даде забрана за спиране на тока и тази диференцирана тарифа, припомни той. ГЕРБ продължават да саботират приемането на това решение, въпреки че на КСНС настоявах за това и беше прието, добави Станишев.

Вчера депутатите от ГЕРБ в енергийната комисия съзнателно са направили бойкот – напуснали са, когато се е стигнало до гласуването на това решение, обясни Станишев. Искаме служебният кабинет да преразгледа ценообразуването на различните цени на електроенергия, добави той.

Настояваме прокуратурата да провери защо и при какви условия са продадени остатъчните дялове на държавата в трите ЕРП-та. Пряката елементарна сметка показва, че продажбата на държавните дялове е довело до 200 милиона евро загуба за държавата, коментира Станишев. От левицата припомнят, че през 2004 година ЧЕЗ купи 67 % от електроразпределителното дружество, обслужващо Западна България на обща цена 281,5 милиона евро и пресмятат, че 1 % от акциите е струвал тогава 4,2 милиона евро. Сметките показват, че през миналата година когато държавата продаде своите 33 % за общо 59 милиона евро, 1 % от акциите е струвал 1,8 милиона евро. Според БСП само от тази продажба държавната хазна е загубила близо 79 милиона евро. Освен това те са притеснени от информацията от чешка страна, че държавните дялове в ЧЕЗ са изкупени от групировката ТИМ.

От левицата отбелязват и, че когато през 2004 година държавата е продала 67 % от дружеството, обслужващо част от Източна България на Е.ОН, е получила 140, 7 милиона евро или по 2,1 милиона евро за 1 % от акциите, а през миналата година когато бяха продадени и останали 33 % , 1 % от тях е струвал 1,05 милиона евро. Така по техни сметки държавата е загубила 35,5 милиона евро.

От продажбата на остатъчните дялове от дружеството, обслужващо Южна България страната ни е загубила към 85 милиона евро, пресмятат от БСП. Загубата идва от това, че 1 % от активите на дружеството е продаден през 2004 година на ЕВН за 4,04 милиона евро, а 1 % от активите, притежавани от държавата през 2012 година е продаден за 1,46 милиона евро.

Станишев за пореден път се ангажира левицата да направи всичко необходимо, за да бъде гарантиран честния вот и честното преброяване на предсрочните избори. Затова настоявахме и Народното събрание прие решение ад има разширена мисия на ПАСЕ и ОССЕ и ще направим всичко необходимо тя да се реализира мащабно, отбеляза той и разказа, че в събота ще бъде на среща с активистите на ПЕС и ще отправи покана към тях да се включат в наблюдението на изборите.

Лидерът на БСП коментира и думите на Цветан Цветанов от вчера, че след като правителството на ГЕРБ подаде оставка престъпността се е увеличила. Станишев подчерта, че Цветанов, макар и в оставка, все още е вътрешен министър, който трябва да си върши работата. "Бях потресен от наглостта на Борисов, който заявява, че сега щели да правят лява политика. Три години и половина можеха да правят лява политика, ако искаха. Борисов докара страната до безпрецедентна криза - социална, икономическа и политическа със 100 000 граждани по улиците и с хора които за съжаление се самозапалват и той има самочувствието да иска да управлява отново, това е все едно Жан Виденов да поиска втори мандат", коментира още Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com