Стоянович: Младите са недоволни от имиджа и достъпа до култура

6191
Стоянович: Младите са недоволни от имиджа и достъпа до култура

Младите хора са недоволни от цените, от финансовата част на достъпа до културата. От друга страна, са недоволни от имиджа на културата. Това каза пред журналисти министърът на културата д-р Петър Стоянович, цитиран от Агенция „Фокус”.

Според министъра има проблем по отношение на достъпността на младите хора към културата. „Много е странно и бях учуден, че чисто социологически младите хора са притеснени да „ползват” културата, предпочитайки да отидат на увеселение, на дискотека и т.н. Имиджът на културата в младите среди не е особено висок. По принцип има проблем в България – това е „отпушването” на културата и въобще на културната кариера за по-младото поколение, което в голяма степен е окупирано от утвърдените представители на тази гилдия. Това също предстои да бъде преодоляно постепенно”, заяви д-р Стоянович.

Половината от семействата с деца не са посещавали културно събитие в последните месеци

Повече от половината домакинства в страната, които имат деца, не са посещавали нито едно културно събитие в последните 12 месеца. Тов...

Той каза, че чрез предстоящия програмен период Министерството на културата ще помогне на младите хора да намерят своя самостоятелен начин, подпомогнати от държавата и администрацията, да намерят своята ниша, в която най-сетне да разберат, че са европейски граждани в XXI век.

Д-р Петър Стоянович добави, че последно е ходил на театър и кино, които са най-лесни, както и е чел много книги. Той посочи, че не е отишъл на фестивала „София диша”, защото е бил в планината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com