X
 
 

В баниците "със сирене" няма сирене, установи проверка

9312 5
photo of В баниците "със сирене" няма сирене, установи проверка
Снимка: vkusnoteka.bg
"От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично", съобщават от българска национална асоциация "Активни потребители".

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не открихме пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности. 

Какво съдържат готовите салати?

Само три от 14 марки салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а в „Руските“ салати няма яйца, но има поне по тр...

След първия етап на изследването останаха 11 проби банички в които пълнежа притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показаха, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт, вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено, твърдят от асоциацията. 

Пълното изследване вижте ТУК!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ... и във вафлите "Чайка" няма чайки.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Че то и продаваните на калъпчета "сирена" са на практика палмова извара, пресована на калъпче! Ами киселите и пресните млека, сладоледите и разните чуждестранни йогурти?! Ами брашното за хляба с плесените, хлебните продукти със свръх-количества сол (за консервант) и разни химикали за сбухване, за цвят и "вкус"?! Ами олиото и "екстра върджин" зехтините?! ...... КОПУЦИТЕ от Агенцията за безопасност виж още ›› на храните за какво вземат бюджетни заплати, премии, пенсии, пък и рушвети, ......?! Защо не са задължени със закон да правят 3-месечни проверки с химико-биологочни изследвания на случайно закупени от търговската мрежа и големите вериги основни хранителни продукти и съответно задължително да публикува резултатите със споменаване на производителя и търговеца, на който да бъдат налагани и люти глоби по 10% от оборота (за да вдигнат летвата за качество на продуктите)?! Като дейността на АгБезОпХр може да се финансира от събраните глоби - вкл. лабораторните изследвания и прочие!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Съберете се, организирайте се и идете да го извикате силно, така че да ви чуят. Някои от споменатите органи на практика правят точно обратното на декларираното. Те създават предпоставките и чадъра за да опазят измамите на производители и търговци. т.е. те са част от октопода. Трябва да се реже до здраво, но борбата е неравна. После я ще те катастрофират, я инцидент от 8 мия етаж, я пачка пари на з виж още ›› адната седалка. Това е положението.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ми къде са разните му държавни агенции...актове и спиране на фурмите дето мамят....или са корумпирани
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Няма ги. Държавната организация е изпразнена от съдържание, защото е превзета отвътре от "свои хора". Тия човечета са там не за да работят, а за да предпазват или угаждат. Трябва да разберем, че държавата, това сме ние. Да си поискаме обратно правата.
  : 0 !
Последно в Актуално