Винетките за тежки автомобили поевтиняват

3963
Винетките за тежки автомобили поевтиняват

С между 7 и 10 лева се намалява размерът на седмичните винетки за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от категории 1 и 2, а с между 43 и 85 лева – месечните винетки.

Това реши правителството с изменение в Тарифата за таксите, които се събират от агенция "Пътна инфраструктура", предаде БГНЕС.

Размерът на ставките за годишните винетки за тежкотоварни превозни средства, както и на всички винетки за автомобили се запазват в сегашния си размер. Със 7 лева се увеличава дневната винетка за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация, която се променя от 13 на 20 лева, предвиждат още промените.

Решението е в изпълнение Директива 2011/76/ЕС, транспонирана в българското законодателство със Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата и касаеща заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури.

С измененията се въвежда нова пропорционалност при определяне размера на таксите, които заплащат ППС с технически допустима максимална маса над 3,5 тона за ползване на пътната инфраструктура, а именно: месечният размер не надвишава 10% от годишния размер, седмичният размер не надвишава 5% от годишния, а дневният размер не надвишава 2% от годишния. Тези промени обуславят намаляването на цената на месечните и седмичните винетки и увеличаването на този на дневните винетки за тежкотоварни автомобили.

Промените са в синхрон с изискванията и размерът на заплащаните винетни такси за тежкотоварните автомобили с чуждестранна регистрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com