Владимир Каролев: Доходите в частния сектор са увеличени

5266
Владимир Каролев: Доходите в частния сектор са увеличени

"За последните три години цялата натрупана инфлация е 7,6%. За последната годна от юни миналата година до юни тази година нарастването на цените е 2,6%. Действително през юли има ръст, но той е 2,3%. Ако днес министърът на финансите обяви, че вдига доходите с 2,3%, дали заглавията в медиите ще бъдат за бомбастично увеличение на доходите? Няма да бъдат. Много неправилно хората мислят с черни краски. Когато им се увеличават доходите, го приемат за даденост, а когато има увеличение на цените по обективни причини, както е в случая, го приемат като голяма катастрофа", каза икономистът Владимир Каролев в предаването "Нещо повече" по БНР.

Каролев обясни, че за последните три години са замразени единствено пенсиите. За тези, които са запазили работата си за този период, средното увеличение на доходите им е със 7% годишно, което означава, че е имало ръст на доходите, но не при пенсиите и държавната администрация.

Икономистът обясни, че ако реколтата на царевицата е добра, не би трябвало да има сериозно поскъпване на хляба, защото с поскъпването на енергията до 3% за някои от горивата и до 13% за тока, основната компонента в цената на хляба е житото, амортизацията на оборудването и заплатата, а не толкова енергийните източници: "Хората трябва да знаят, че Законът за търсенето и предлагането определя цените, а не цените на една суровина, защото има нещо, което се нарича еластичност на търсенето и ако някоя стока започва да става много скъпа, а хората започнат да намаляват потреблението на тази стока и да й търсят заместители, ще се намали търсенето. Най-добрата борба срещу увеличението на каквато и да е цена е държавата да създава колкото се може по-голяма конкуренция за съответния сектор и второто нещо, е държавата да следи да няма картелизиране или монополизиране на пазара".

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com