Водният сектор на България е стратегическо предимство

6866
Водният сектор на България е стратегическо предимство

България разполага с достатъчен воден ресурс, за да може да се възползва от него като предимство в европейските и международните отношения. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред Народното събрание (НС) по време на обсъжданията при приемането на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България, внесена от Министерския съвет.

„Водният сектор обединява две основни неща – водните ресурси и съоръженията на стопанската инфраструктура. В дългосрочен аспект не се очаква краен недостиг на водата в България. Ние разполагаме с ресурс. Проблем ще бъдат годините на суша и екстремно големите валежи, които създават проблеми в областта на наводненията. Трябва да сме готови за тези екстремни ситуации”, посочи Нона Караджова, цитирана от Агенция "Фокус".

Според министъра страната ни трябва да се възползва от стратегическите си предимства по отношение на водния сектор в близките 30 - 50 години. Караджова изтъкна, че според прогнозите на ООН ще има многократно увеличение на населението на планетата - 9 млрд. души до 2040-2050 година, а те ще се нуждаят от питейна вода.

„България е сред страните, които разполагат с два ресурса, които, ако съумеем да опазим, ще дадат предимства на страната ни в дългосрочен план – това са плодородните земи и подземните, повърхностите води. По най-добрия начин трябва да се възползваме от тези предимства”, подчерта министър Караджова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com