Затворите във Варна и Бургас са пренаселени

39899
Затворите във Варна и Бургас са пренаселени

Пренаселеността е основен проблем за затворите в Бургас и Варна. Това сочи доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИНУОН) към Съвета на Европа, съобщават от Български хелзинкски комитет (БХК)

Представители на КПИНУОН бяха на посещение през май тази година в няколко затвора в България. Според тях пренаслеността е на обезпокоително ниво и трябва да има реакция от страна на българските власти.

Като цяло материалните условия в затворите в Бургас и Варна не са приемливи, считат неправителствените експерти. В отговор, българските власти напомнят за приетата от правителството "Програма за подобряване на условията в пенитенциарните заведения за периода 2011 – 2013 г." и изтъкват, че някои затвори, включително Бургас и Варна, ще претърпят частичен или пълен ремонт. Въпреки това те също подчертават, че липсата на финансови ресурси възпрепятстват усилията в тази насока.

В Бургаския затвор делегацията е чула много твърдения за често физическо малтретиране от страна на персонала, а в някои случаи са отбелязани и скорошни натъртвания и ожулвания, съответстващи на твърденията за малтретиране. В един от случаите, кадри от видеонаблюдението, гледани от делегацията, потвърждава обвинения на един затворник за нападение от надзирател.

От българска страна уточняват, че е имало разследвания във връзка със случая, както и по други сериозни въпроси, идентифицирани от делегацията. Двама души от персонала, включително и директорът на затвора, са уволнени. Освен това е изготвен план за действие, който ще включва и извършването на обстоен преглед на цялостното функциониране на Бургаския затвор и оценка на слабостите на управлението на затвора, както и на лечението и проблемите, с които се сблъскват затворниците.

В двата посетени затвора делегацията е получила много голям брой заявления за корупционни практики от страна на служителите в затворите.

Нашите власти изтъкват като мярка приемането на Стратегията за превенция на корупция в системата на затворите на централно и местно ниво. По отношение на Бургаския затвор са доказани два случая на корупция и те са довели до уволнение, а трети случай в момента се разследва.

Предоставянето на здравни грижи е много проблематично в затворите в Бургас и Варна поради силен недостиг на персонал и ресурси. Невъзможността да се осигури достатъчен персонал на двете места за лишаване от свобода е направило почти невъзможно предоставянето на адекватни здравни грижи.

Комитетът също така препоръчва Министерството на здравеопазването да заеме по-активна роля в надзора на стандартите за грижа в местата за лишаване от свобода (включително във връзка с назначаването на персонал в здравните екипи, тяхното обучение на работното място, оценка на клиничната практика, удостоверяване и инспекция). Българските власти посочват в отговора си, че в момента тече конкурс за назначаване на лекар в Бургаския затвор.

Що се отнася до доживотно осъдените затворници, КПИНУОН приветства усилията, положени в двата посетени затвора, да се интегрират някои от доживотно осъдените с останалите затворници.

Попова: Заставам срещу смъртното наказание пред целия свят

Срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят. Това каза пред БНР вицепрезидентът Маргарита Попова. Искането...

За съжаление няма постигнат напредък по отношение на отстраняването на наказанието "доживотен затвор без право на замяна" от Наказателния кодекс, казват неправителствените експерти. Комитетът изразява мнението, че е нехуманно да се лиши лице от свобода за цял живот без всякаква реалистична надежда за освобождаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com