Зелена светлина получи законопроект на омбудсмана за ограничаване свръхправомощията на банките

3668
Зелена светлина получи законопроект на омбудсмана за ограничаване свръхправомощията на банките
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Нов законопроект на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване свръхправомощията на банките чрез промени в Гражданския процесуален кодекс получи зелена светлина още при представянето му на обществено обсъждане. Лично председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов засвидетелства подкрепа и покани авторите на проекта да го представят в правната комисия на парламента в сряда, предаде репортер на Actualno.com.

Още днес, след общественото му обсъждане, което тече в момента в институцията на омбудсмана, законопроектът ще бъде представен и на Министерство на правосъдието, съобщи Манолова.

Омбудсманът инициира законодателните промени заради предприетата срещу България наказателна процедура заради неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде през януари т.г. на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.

ЕК започна наказателни процедури срещу България

Европейската комисия съобщи, че днес, че започва две наказателни процедури срещу България и продължава трета, тъй като страната не е съ...

В действащото законодателство е нарушен балансът на интересите между икономически силните и потребителите, подчерта Мая Манолова. Действащото законодателство е изцяло в полза на банки, монополни дружества, фирми за събиране на вземания, колекторски фирми, фирми за бързи кредити, мобилни оператори и др., които разполагат с облекчени процедури за събиране на своите вземания,  категорична е тя. "Особени привилегии имат банките, които по силата на чл. 417, т.2 от ГПК могат само на основата на едностранно изявление, на извлечение от счетоводните сметки да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат принудително събиране на задължението. По чл. 417 дори длъжникът да възрази за съществуването на неравноправни търговски клаузи или за това, че е платил или че дългът, поради грешка или злоупотреба от страна на банката е некоректно изчислен - на практика няма спиране на принудителното изпълнение. Докато в резултат на възражението в едно исково производство длъжникът докаже, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че се основава на неравноправни търговски клаузи, той междувременно се е разделил със своето имущество", обясни Манолова. При колекторски фирми има случаи на нарастване на дълга на длъжника от 50% до 500 пъти, изтъкна още тя.

Съществен недостатък на действащата уредба е, че не дава на съдилищата възможност за служебен контрол за установяване на неравноправни клаузи в договорите с потребителите, изтъкна още омбудсманът.

Всичко това е несправедливо и нечестно спрямо българските граждани и като омбудсман с екип от експерти подготвихме проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, посочи Манолова и отбеляза, че силен тласък на усилието им дава и ЕК с наказателната процедура срещу България. Според Манолова предлаганият законопроект отговаря изцяло на забележките на ЕК.

Омбудсманът изрази надежда темата да не стане предмет на политическо противопоставяне, защото проблемите на гражданите би следвало да стоят в центъра на вниманието на всеки народен представител.

ЕК поиска банките в България да не могат да вадят автоматично изпълнителен лист по непогасени кредити

Европейската комисия обърна внимание на практиката в България банките да вадят автоматично изпълнителен лист срещу длъжници, просрочили...

Предизвикателството действително е писмото от ЕК, отбеляза Данаил Кирилов и заяви, че правната комисия ще взаимодейства максимално ефективно с институцията на омбудсмана.

Предлаганите промени омбудсманът представи пред адвокати и изтъкнати юристи като проф. Огнян Герджиков и проф. Васил Мръчков, представители на съдилища, работодателски и граждански организации. Целта е да се постигне промяна в нормативната уредба, която да осигури защита на потребителите, в това число на финансови услуги, предоставяни от банки и други кредитни институции, при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедно производство, както и защита от неравноправни клаузи.

Няма санкции за частните съдебни изпълнители, изтъкна адвокат Светла Миланова. "Заповедите не би трябвало да се връчват от частните съдебни изпълнители, а от съда, защото ЧСИ злоупотребяват", изтъкна тя. Заваляха оплаквания, че съдът не връчва книжата по правилния начин и че вече хората имат психични травми. Това повече няма да се случва, увери Манолова и обясни, че се предлага срокът на длъжника да започва да тече от ефективното му разбиране. "Трябва да има строг контрол срещу безобразията на ЧСИ", категорична е Манолова и увери че битката ще продължи.

"Подкрепям законопроекта напълно и му пожелавам на добър час в Народното събрание", каза проф. Васил Мръчков. Специални поздравления изказа към омбудсмана и проф. Огнян Герджиков, според който законопроектът е много добра основа за постигане на желаната цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика