X
 
 

30 км в час ще е максималната скорост в някои зони на Бургас

1913 0
photo of 30 км в час ще е максималната скорост в някои зони на Бургас
Снимка: БГНЕС
Зони, в които може да се кара автомобил само до 30 километра в час, бяха определени в Бургас. Мярката е продиктувана от зачестилите катастрофи и пътни инциденти с пострадали пешеходци.

Ограничението е за централна градска част, районът на улиците "Св. св. Кирил и Методий" и "Александровска", "Булаир", "Цар Симеон I". До 30 км./час ще се движат автомобилите и в кварталите"Крайморие" и "Сарафово", като се има предвид цялата им територия, а не отделни улици.

Другите причини за предприетата мярка са свързани с факта, че това са гъсто населени райони, с детски градини и училища, места за игра на деца, паркове, зони за каране на велосипеди и отдих. На тези места има доста пешеходци и затова рискът от инциденти нараства. През активния летен сезон в Бургас има и много туристи, което прави движението интензивно.Очаква се, благодарение на взетите мерки да намалеят пътните инциденти с тежко пострадали хора и да се даде предимство на пешеходците и велосипедистите.

Нивото на замърсяване на въздуха от автомобилни газове, също ще се повлияе в положителна посока, както и това на шума от колите. Новото ограничението е факт с решение на Комисията по безопасност на движение по пътищата към Община Бургас. Постъпили са множество сигнали от граждани за движение на превозни средства с несъобразена скорост. Те, и зачестилите пътни инциденти, са дали тласък на инициативата.

Според статистиката, ако един автомобил се движи с 30 км./час, шансът на пешеходеца да се размине с леки травми е 95 %. При удар със скорост от 50 км./час, шансът е 60 %, а при 65 км./час шансовете на пешеходеца да оцелее е 20 %. Това е причината ограничението на скоростта да се прилага в градове като Ню Йорк, Лондон, Берлин, Париж, Берлин и Мадрид.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители