COVID отделение в Онкоцентър в Бургас изяде 40 легла за болни от рак

2697
COVID отделение в Онкоцентър в Бургас изяде 40 легла за болни от рак
Снимка: iStock/Guliver

От 3 седмици в Онкоцентъра в Бургас функционира COVID отделение, което не приема само раково болни с коронавирус, а всички - докарани от Спешната помощ пациенти. До момента са лекувани 63 души с клиника в отделениетo. Днес от 40 COVID легла са заети 35, съобщава btv.

Според директора на онкологичния център единственият проблем за момента е, че разкритите 40 легла са извадени от тези за онколечение, а не прибавени към капацитета на болницата. Затова той призова касата да коригира това.

"Мерките са за сметка на това – ние преустроихме дейността си – това беше палиетивни грижи. Преместихме пациентите от тук. На 4 етаж беше отделение по медицинска онкология – и тях преместихме, за да направим изцяло отделено и изолирано звено. Това стана за сметка на тези 40 легла, които ние преобразувахме и трансформирахме в COVID легла. Релативно ни страда другата дейност, защото намалихме леглата в другите отделения по указания на касата, за да имаме пак 156 легла. Молбата ми към НЗОК И МЗ е тези 40 легла да се прибавят към съществуващите, за да не се губят легла за онкоболни. Защото в момента имаме и голям наплив на онкоболни, такъв е сезона.", каза проф. Д-р Христо Бозов, управител на комплексен онкологичен център.

Онкоболни и лекари срещу откриване на COVID легла в раковата болница в София

Лекари и пациенти от онкоболница в София излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Това става с...

Докторът - който ръководи отделението, е онколог, но се консултира за тежките случаи и усложненията с инфекционист по телефона и така лекува пациентите си.

Взети са всички предпазни мерки, каза д-р Красимир НИколов – началник COVID секторa в Бургас. " Линейката влиза през изолиран заден вход, директно с асансьор се качва на етажа, посреща го оборудван персонал и се настанява пациента. Няма никакъв досег между онкопациентите и covid пациентите", обясни той и добави: "Повече от 60% от пациентите са с двустранни пневмонии. Всички са стабилни", обясни той. "Ще се върна към онкологията – когато цялата история приключи или докато издържа".

В отделението има и доброволци – не само специализанти по медицина. "Исках да помогна с каквото мога – отговарям за спокойсвието на пациентите, за чистотата в отделението. Ще доброволствам докато свърши епидемията, колкото се може повече ще издържа", каза бъдещ инженер – доброволец в COVID отделението.

"Всички работещи в сектора дойдоха на доброволен принцип, не се наложи аз като директор да командировам някого в сектора.", кометнира директорът на центъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас