Изненада с оборудването за зала "Арена Бургас": Не е ясно колко става

10687
Изненада с оборудването за зала "Арена Бургас": Не е ясно колко става
Снимка: "Академика 2011" ЕАД

Процедурата по приемането на спортното оборудване за многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“ е изпълнена формално, като не е извършено разопаковане, преглед и първи монтаж. По този начин не е спазено условието за окончателно плащане. Изключение прави демонтируемата модулна система.

При извършването на фактическите проверки част от оборудването все още е опаковано, което прави невъзможно заключението дали то съответства на заявеното от възложителя, съответно дали отговаря на международните изисквания. Това става ясно от отговора на спортния министър доц. Димитър Илиев до депутата Цветан Предов от „Има такъв народ“. Още: Директорът на „Академика 2011“: "Арена Бургас" функционира, но има леки пропуски

Припомняме, че договорът с фирма „Арете Строй“ ЕООД – София, е подписан през февруари месец 2021 г. Той е на стойност 3 808 640 лв. без ДДС, която сума видно от отговора на министъра, вече е платена.

Какво не е наред?

Дотук се знае, че за баскетболните кошове има несъответствие между придружаващите ги сертификати (лиценз FIBА 1) и видимите характеристики на доставените кошове с изискванията за провеждане на състезания от Ниво1 на FIBA. Още: Лечева пред Actualno: Тези, които ни направиха горди, ще останат в историята като слаби ръководители

В резултат на извършения одит към ръководството на ,ДКАДЕМИКА 2011“ ЕООД са отправени препоръки за предприемане на действия. Една от препоръките включва изготвяне на правно становище за това какви са възможните действия за отстраняване констатираните несъответствия и пропуски при изпълнението на договора.

От дружеството заявили, че приоритетно чрез преговори и в духа на добрата воля следва да се търси съдействие от фирмата доставчик по договора - „Арете Строй“ ЕООД за отстраняване на констатираните несъответствия. Още: Скъпата "Арена Бургас" се оказа негодна за спортни събития

От Министерството на младежта и спорта изискват от възложителя по договора - „Академика 2011“ ЕАД, всяка седмица да докладва на звеното за вътрешен одит за напредъка по изпълнение както на тази, така и на останалите препоръки в одитния доклад. От спортното министерство смятат, че дружеството трябва да инициира производство за установяване на отговорността на конкретните служители, да прецени дали е налице нарушение от тяхна страна или са действали по заповед на ръководството на държавната фирма.

По-рано – по средата на ноември месец, управителят на „Академика 2011“ съобщава на бургаския кмет Димитър Николов, че залата има налично оборудване за провеждане на редица състезания. Още: В присъствието на президента Румен Радев: Официално откриха зала "Арена Бургас"

„Всяко едно нещо е със сертификат от фирмата производител. Сертификати ще ви приложа към това писмо. Към 2020 г., когато е откривана процедурата по търсене на фирма доставчик на спортно оборудване, е имало изисквания то да бъде професионално и сертифицирано. В тази внръзка искам да ви уведомя, че международните федерации почти всяка година заявяват нови и нови изисквания към оборудване за провеждане на състезания“, сочи управителят Петър Петров.

През октомври месец на ръководството било препоръчано да извърши проучване сред всички федерации какво спортно оборудване е нужно, за да може в „Арена Бургас“ да се провеждат международни и световни състезания.

По думите на Петров тази информация вече е налична, оборудването се проверява и ако се установи, че нещо липсва, ще се набави в най-кратки срокове. Той е посочил, че подът в основната зала трябва да се шлайфа, след това да се разпробият нужните места в бетона от фирмата доставчик на оборудването, за да се сглоби настилката за волейбол.

От федерацията но волейбол заявили, че доставеното оборудване съответства като количество със забележката, че не е монтирано, което трябва да стане след въпросното шлайфане и разпробиване. Същото важи и за модулната система за лека атлетика. Има нужда от закупуване на две мрежи за волейбол.

„От федерацията по баскетбол по време на одита бяха констатирани визуални забележки по кошовете, за които имаме сертификати, с които се гарантира, че оборудването е професионално към датата на обявяване на поръчката“, уточнява Петров.  

Фирмата изпълнител била потърсена за отстраняване на дребни забележки по оборудването на баскетбол, които са отстранени.

Оборудването за художествена гимнастика, бокс и борба ще бъде разгледано и проверено отново.

"След въвеждане на залата в експлоатация оборудването стои в тренировъчната зала, охранявано от професионалната охранителна фирма и СОТ, за да бъде пазено от посегателство. След необходимот шлайфане на пода в основна зала всичко ще бъде монтирано и сертифицирано", допълва управителят.  

Той благодари на кмета на Бургас, че е е поел инициатива общината да извърши шлайфането на основната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com