Книга вместо билет в градския транспорт в Бургас

41562
Книга вместо билет в градския транспорт в Бургас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Третият национален фестивал "Четящият човек" ще се проведе от 12 до 15 юни в Бургас.

Събитието чиито е Обществото за култура на четенето и писането, се провежда с подкрепата на книжарници "Хеликон" и община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център "Морско казино", лятната сцена "Охлюва", къщата-музей "Георги Баев" и знакови пространства в Морската градина. Един от акцентите на фестивала е "Децата и книгата".

Партньори на фестивала са също така Гьоте институт, Съюзът на българските художници и Националната художествена академия.

И тази година "Четящият човек" ще проследи пътя на книгите през различни жанрове на изкуството. Първо ще тръгне традиционното шествие-флашмоб "Аз чета всеки ден! А ти?" То ще премине от Часовника на ул. "Алеко Богориди" до паметника на Христо Фотев в Морската градина.

След това от 19.30 на лятна сцена "Охлюва" започва официалното откриване и връчването на наградата "Четящият човек". Освен това програмата предвижда концерт на Миленита и Funky Miracle.

Многобройните прояви на фестивала ще започнат още от следващия ден. Ще се открият три изложби – на наградените творби от националния студентски конкурс за "Еxlibris" на тема "Четящият човек", фотографии и наградени творби по повод гостуването на Марио Варгас Льоса в София и литографии на Стефан Марков по "Записките..." на Захарий Стоянов.

Георги Данаилов, Мирела Иванова, Бойко Ламбовски, Алек Попов, Христо Карастоянов, Захари Карабашлиев, Радослав Парушев, Палми Ранчев, Любен Дилов-син, Иво Сиромахов, Николай Фенерски, Крис Бъкстон са само част от редицата известни български и чуждестранни писатели, които ще вземат участие във фестивала.

В рамките на "Четящият човек" любителите на книгата ще имат възможността да участват в творчески лаборатории, дискусии и обсъждания в клуб "Хеликон" и в литературното кафене "Хеликон". В ресторант "Чадъра" и кафе "Феникс" ще могат да се поръчват ястия и коктейли от известни литературни произведения.

Един от основните акценти на фестивала е посветен на децата и книгата. Тук формите ще бъдат твърде разнообразни – от лекцията на госпожа Улрике Аник Вебер, представител на германската Фондация за подпомагане на четенето: "Да четем малко по-различно – с апликации и интерактивни книги за деца", през приказката на Крис Бъкстон, четене на приказка от деца на деца, театрални куклени спектакли на открито по любимите книги за малкия Никола и за Дора...

Наред с останалите събития от фестивала, ше бъдат обявени и победителите от четирите конкурса на фестивала – този на "Еxlibris, литературния конкурс на тема "За ползата от нечетенето и вредата от четенето", кулинарни рецепти в литературни произведения, както и фотоконкурса на тема "Детето в страната на книгите".

Четящите хора ще получат и награди. В събота, 14 юни от 8 до 18 часа, който чете книга в градския транспорт на Бургас, ще пътува безплатно. На 13, 14 и 15 юни от 17 до 19 часа, четящите книга на "Пушкиновата алея" в Морската градина, също ще получат подарък.

В дните на фестивала, до Пантеона в Морската градина, ще може да се посети и прословутата мобилна книжарница на "Хеликон".

Това лято в Бургас ще се проведе най-мащабният Фестивала на пясъчните скулптури

Това лято в Бургас ще се проведе най-мащабното издание на Фестивала на пясъчните скулптури, съобщиха от пресцентъра на общината. 65 пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com