От АДФИ са категорични: Няма нарушения при поръчката за "Арена Бургас"

5689
От АДФИ са категорични: Няма нарушения при поръчката за "Арена Бургас"
Снимка: TOWER 151 ARCHITECTS-ZAGREB

Агенцията „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) не откри нарушения при възлагането на обществената поръчка „Проектиране и изграждане на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“.

Първоначалният договор за нея е подписан през юли 2014 г. за 38 397 364 лв. с ДДС. Възложител е община Бургас, а изпълнител – консорциум „Дворана“ между фирмите „Билдникс“ с 52,99% дял в обединението, „ВДХ“ – с 47%, и „Понсстройинженеринг“ – с 0,01%.

От доклада на АДФИ става ясно, че по сключения договор от община Бургас са платени на изпълнителя само 4 887 928 лв.

През октомври 2016 г.  обектът става държавна собственост. От правителството е взето решение министърът на младежта и спорта да приеме дарение от община Бургас за безвъзмездно придобиване на имота, отреден за строителство на „Арена Бургас“, като той е апортиран в държавното дружество „Академика 2011“.

След това от изпълнителя не са издавани фактури с получател община Бургас и съответно не са извършвани плащания от нея.

През юни 2018 договорът е увеличен с 18 799 067 лв., като парите са одобрени от МС през ноември същата година. Така сумата за спортната зала набъбва на 57 196 430 лв.

Отделно от това „Академика 2011“ има и договор за доставка на оборудване за „Арена Бургас“ с фирма „Арете Строй“ на стойност 4 570 368 лв. с ДДС. Стойността на двата договора възлиза на общо 61 766 798 лв.

На 30 юли 2020 г. МС взема решение, според което капиталът на „Академика 2011“ се увеличава 5 млн. лв., предназначени за строителството на „Арена Бургас“. В държавния бюджет за 2022 г. е вписана сумата от 17 млн. лв. за довършване на спортна зала „Арена Бургас“. На 21 декември 2022 г. от служебното правителството са осигурени още 6 млн. лв. за него.  

От спор на 9-ти декември м. г. в Парламента между служебния спортен министър Весела Лечева и нейния предшественик на поста Радостин Василев – депутат от „Продължаваме промяната“ в последното Народно събрание, става ясно, че вложението в спортната зала на Бургас е 65 млн. лв. Още: Лечева: Наш приоритет е завършването на "Арена Бургас"

Последното обещание от министър Лечева е залата да се довърши преди края на февруари.

Преди 15-тина дена в Бургас тя заяви, че строежът ще се инспектира всяка седмица.

"Преди няколко седмици направихме една от последните ни срещи с консорциума, който извършва изграждането на зала „Арена Бургас“. Ръководството на "Академика" всяка седмица ще идва на инспекция, за да види как вървят строително-монтажните дейности. Трябва час по-скоро да бъде приключен договорът с консорциума. Надявам се всичко да бъде в срок и строителят да си изпълни ангажиментите", каза тогава министърът.

Вижте обаче какво си казаха двамата с ексспортния министър през декември и упреците помежду им:

Радостин Василев: Уважаема госпожо Министър, в медиите преди около месец Вие твърдяхте по отношение на „Арена Бургас“ – цитирам: „Ще е изключително недобросъвестно, ако отпуснем допълнителни 7,5 млн. лв., защото досега са поети разходи от 65 млн. лв. Няма как такова съоръжение да остане незавършено, но в същото време това няма как да стане за сметка на българския данъкоплатец. Смятам, че ангажиментите, които са поети, и обществената поръчка, която е направена, както и договорът, който е подписан, трябва да са изпълнявани.“
Тъй като горното Ви твърдение според мен е вътрешно противоречиво и не мога да се ориентирам какво смятате за целесъобразно по отношение на завършването на „Арена Бургас“, моля да ми отговорите на следния въпрос: Какви действия са предприети за завършване на „Арена Бургас“ след 3 август 2022 г.? Какви строително-монтажни работи са извършвани в периода след 3 август 2022 г. досега? Какви действия са предприети срещу изпълнителя с оглед на това, че сроковете за завършване на „Арена Бургас“ са отдавна изтекли и изпълнителят е в много сериозна забава? Примери: Налице ли е покана за доброволно изпълнение от страна на „Академика 2011“ – това дружество е собственик на „Арена Бургас“? Налице ли са действия от страна на „Академика 2011“ по разваляне на договора с изпълнителя, някакъв вид съдебни действия по претендиране на неустойки и други? 

Весела Лечева: Ръководството на „Академика 2011“ ЕАД е изпратило две уведомителни писма до дружеството-изпълнител „Дворана“ по Закона за задълженията и договорите на 26 септември 2022 г. и на 4 октомври 2022 г.
С първото писмо е поискано от дружеството-изпълнител „Дворана“ за пореден път да предостави копие на банкова гаранция за изпълнение на договора, както и последващи документи за нейното удължаване, нов линеен график за завършване на строителството на „Арена Бургас“. От същото писмо става ясно, че цитираните документи са изисквани от дружеството многократно. Дружеството-изпълнител също така е уведомено, че с оглед забавата, в която се изпаднали по завършване на строителството, в най-кратки срокове ще се потърсят и дължимите по договора неустойки за забава.
За визирания период не са изпълнявани строително-монтажни дейности. До съответната служба по противопожарна безопасност и защита на населението е подаден проект за пожароизвестяване, който предстои да бъде изпълнен.
Проведени са няколко работни срещи между община Бургас, „Академика 2011“ ЕАД, в качеството на съвъзложител по договора за строителство, и представители на Министерството на младежта и спорта с цел обсъждане и предприемане на бъдещи действия за завършване на строежа в най-кратки срокове.
На 28 ноември 2022 г. министърът на регионалното развитие Иван Шишков заедно с моя заместник-министър на младежта и спорта Петър Георгиев направиха проверка на залата за извършените ремонтни дейности. Беше подписан и тристранен протокол между строителя, дружеството и Министерството на младежта и спорта обектът да бъде предаден в следващите два месеца, като Акт 15 и Акт 16 да бъдат издадени след като се изпълнят строително-монтажните дейности, свързани с изграждането на противопожарната система, които са единствените останали дейности по така сключения договор
.

Радостин Василев: Като действащ редовен министър аз възложих вътрешен одит именно на „Арена Бургас“ и за мое съжаление докладът дойде след като аз вече не бях министър, но докладът на вътрешния одит констатира огромни нарушения в строителството на „Арена Бургас“. Тя струва 65 млн. лв. на българските данъкоплатци и се строи в продължение на почти десетилетие.
След доклада на вътрешния одит е сезирана АДФИ. За съжаление, АДФИ отказва да направи ревизия на поръчките, които Община Бургас е изпълнявала, защото е изтекъл давностният срок, но отново установява редица нарушения в начина на възлагане на обществени поръчки в тази зала. Тази зала стана известна през годините като корупционен модел на ГЕРБ. Тя е с прословутия пистолет, който струва 20 или 30 пъти над цената, която е определена, и аз съм изключително притеснен, че на сайта на Министерството на младежта и спорта – и Вие сега го потвърждавате, се говори за среща между Вас, кмета на Бургас, който е лично отговорен за забавянето на тази зала. Аз съм провел срещи с изпълнителя на залата, на които той многократно декларира, че преди всички избори е притискан от кмета на Бургас да казва, че залата ще бъде завършена.

Госпожо Министър, ние не можем да си позволим, независимо колко е важен общественият интерес в завършването на такава сграда, да обещаваме на обществото, че тя ще бъде завършена за два месеца. Аз се съмнявам, че на 29 януари тази зала ще бъде използваема. Ще отида на място да го проверя – това Ваше обещание го има на сайта на Министерството на спорта, и господин Шишков като министър също го е обещал, не можем обществения интерес да поставяме над евентуални корупционни практики.
Сезирам Ви отново да бъдете изключително внимателна, защото изникват много въпроси. Какъв е този тристранен протокол, който сте подписали? В същото време ще търсим ли отговорност на този строител? Този строител забавя изпълнението на залата и претендираше огромни допълнителни средства от мен като министър, а сега изведнъж се съгласява да завърши сградата в рамките на действащия договор. Това е много странно!
Намесата на кмета на Бургас, намесата на действащото ръководство на „Академика“, което се управлява в момента от юрисконсулта, който тогава е бил юрисконсулт на дружеството, а сега – изпълнителен директор, ме кара да мисля, че е възможна някаква завера, която отново да изразходва огромен обществен ресурс. Не казвам, че Вие бихте знаели за такова нещо, но така изглежда отстрани. Защото Вие обещавате на сайта на Министерството, че до 29 януари ще имаме Акт 15, Акт 16 и въвеждане в експлоатация. Това не е възможно – аз на 29 януари ще бъдат там и ще Ви го покажа, че не е възможно. Защото залата, уважаеми български граждани, е много далече от възможността да бъде въведена въобще в каквато и да е експлоатация. Но аз не желаех по никакъв начин да обвързвам държавата с никакви тристранни протоколи и никакви разходи, докато не завършат всички проверки. Проверките показаха редица нарушения. В тези нарушения е участвал този изпълнител на залата и аз никога не бих му позволил да завърши този проект, а бих му прекратил договора, бих намерил друг изпълнител, който наистина да доведе този проект до изпълнение и Ви моля, защото в крайна сметка Вие можете да станете изкупителна жертва на техните грехове през последните 10 години на колегите от ГЕРБ. Не заставайте на всяка цена в колаборацията на тези хора!

Весела Лечева: Вие бяхте министър в редовно правителство и имахте всички възможности да потърсите отговорност и от изпълнителя, и от възложителя по отношение на всички нередности, свързани според Ваша преценка с изпълнението на тази зала.
Най-вече искам да кажа следното: Ваши думи като „завера“, „корупция“, кой кого натискал, кметът забавил – аз мога да Ви кажа по същия ред, само че в обратна последователност – как самият изпълнител пък се оплаква точно от Вас, че умишлено забавяте всички действия по завършване на залата.

Радостин Василев (от място): По какъв начин?

Весела Лечева: Да, аз Ви казвам. Мога същото това нещо – имам и свидетели, при които той това казва, и то даже мога да докажа, че Вие сте въвели в умишлена забава строежа, защото той е забавен по много причини. Но една от причините е, че дружеството – държавното дружество „Академика“, не се е разплатило по онези дейности, които са изпълнени и разписани в договора.
Вие е трябвало много щателна и много внимателна проверка да направите, но Вие нищо такова не сте направили. Единственото, което сте искали, е само да изнудвате строителя, за да може да усвоите 15 млн. лв. И неслучайно са Ви зададени пет въпроса от предишното Народно събрание, от народните представители от други парламентарни групи за какво смятате да разходите 15 млн. лв. и Вие сте казали: „по прогнозна стойност за довършване“ и така нататък. Така, че много моля с Вашите констатации да бъдете по-внимателен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com