Отварят още три програми в подкрепа на бизнеса в Бургас, общината помага с документите

1393
Отварят още три програми в подкрепа на бизнеса в Бургас, общината помага с документите
Снимка: Actualno.com/Гергана Цонева

Предстои да бъдат отворени още три програми в подкрепа на бизнеса. Едната е насочена към туристическия бранш, а другите две към микро, малки и средни предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат от приложението на противоепидемичните мерки, съобщиха от община Бургас.

Държавата ще предостави помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4 % от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Средства ще се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми. Те ще се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма. Помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Европейската комисия.

„Да украсим Бургас” за 14-и път ще вдъхне надежда, красота и светлина с вашата коледна магия

"Този декември ще бъде по-различен за всички нас - в Бургас, страната и целия свят. Но заедно с трудните дни през тази година, последни...

Друга предстояща мярка е свързана с подпомагане на микро, малки и средни предприятия със средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Процедурата е в подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат от прилагането на противоепидемичните мерки. Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път.

Предстои да бъде отворена Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, BG16RFOP002-2.089 - "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв., за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". По тази програма българските малки предприятия, които отговарят на условията на управляващия орган и са реализирали оборот, равен или надвишаващ 500 000 лв. през 2019 г., ще могат да кандидатстват за  осигуряване на оперативен капитал.

От общината припомнят, че в Бизнес инкубатор – Бургас е разкрита приемна за местните фирми, които имат нужда от помощ при попълване на заявления за получаване на подкрепа по обявените мерки и проекти, свързани с преодоляване на икономическите последици от пандемията Ковид-19. Експертите на Община Бургас ще съдействат и при подаване на проектни предложения по отворените процедури в ИСУН 2020. Приемната на ул. "Княз Александър Батенберг" №28 е отворена всеки ден от 9:00 до 17:30 часа, включително събота и неделя. Създадена е организация за работа при спазване на въведените противоепидемични мерки. Освен на място, запитвания могат да се отправят на електронната поща incubatorbs@abv.bg - на тел. 0879 017 663 и 0879017664 - и на горещия телефон 0882 274 010.

Информация за актуалните и предстоящи мерки, както и възможности за финансиране чрез инвестиционни и оборотни кредити при облекчени условия и обезпечения, се публикува ежедневно в интернет страницата на Община Бургас: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1541.

Продължава приемът на документи по отворените програми към Агенцията по заетостта, по които бизнесът може да кандидатства за финансова подкрепа. Това са "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19", Проект "Заетост за теб" и  проект "Запази ме", които се реализират по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

Още 1600 пенсионери ще получат средства от община Бургас за фолклорни носии и художествена самодейност

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване н...

По Краткосрочната подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19, работодатели и самоосигуряващи се лица, осъществяващи икономически дейности в секторите, посочени в приложението на РМС № 429 от 26.06.2020 г., могат да кандидатстват за компенсация за част от работната заплата и дължимите данъчни и осигурителни вноски,  в размер на 290 лв.  Такива сектори са хотелиерство и ресторантьорство, транспорт и туризъм.

По Проект "Заетост за теб" целева група са безработни лица, регистрирани в дирекции "Бюро по труда". За назначаването им работодателите могат да кандидатстват за финансова помощ  за 6 месеца за обявените свободни работни места. Програмата покрива  разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на минималната работна заплата, както и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателите, начислени на база минималната работна заплата.

По проект "Запази ме", финансиран чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и финансовия механизъм REACT-EU,  Агенцията по заетостта приема заявления за предоставяне на  подкрепа за запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Одобрените работодатели ще получат по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Правилата на тези програми, условията за кандидатстване и необходимите документи са достъпни в интернет страницата на Агенцията по заетостта.

Бизнесът може да подава документи и по трети етап на мярката 60/40. Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60 % от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за месец август и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават към Дирекция "Бюро по труда", обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите. 

Отворени са и процедури за кандидатстване по оперативни програми от стана на бизнеса. Фирми, развиващи дейност в сектор Аквакултури, могат да подават проектни предложения за получаване на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.,  Мярка 2.2 "Продуктивни инвестиции в аквакултурите" и Мярка 5.4. "Преработване на продукти от риболов и аквакултури" от Стратегия да ВОМР на МИРГ Бургас-Камено. Предприятия, подкрепени по процедури на ОПРЧР или по мерки по Закона за насърчаване на заетостта, могат да кандидатстват за финансова помощ до 5000 лева по процедура "Подкрепа за устойчив бизнес" на Оперативна Програма "Развитие на човешките ресурси".

Предлагат таксата за детската градина в Бургас да е според присъствените дни

Това ще гарантира по-голяма справедливост за родителите при заплащане на месечните такси за ползване на детски ясли и градини Размерът...

Земеделски стопани, признати групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014 - 2020 г., както и еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, могат да подават проекти предложения по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. - Процедура чрез подбор № BG06RDNP001-4.001 по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи".

Микро, малки и средни предприятия, които търпят неблагоприятни икономическите последици от разпространението на епидемия от COVID, могат да кандидатстват по програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро, малки и средни предприятия на Българската банка за развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Изненада с оборудването за зала "Арена Бургас": Не е ясно колко става

Моржуването на бургаския плаж започна (СНИМКИ)

Момиче от Бургас твърди, че от години е тормозено и заплашвано в училище

Над 200 бургаски ученици с постижения в образованието, науката и изкуствата

Преди Никулден: БАБХ започнаха проверки по рибните пазари

Само за денонощие: Хванаха два пъти надрусан шофьор да кара кола

След сигнали за злоупотреби: Полиция влезе във ВиК-Бургас

НАП-Бургас продаде 27 коли, иззети от пияни или дрогирани шофьори

С фалшиви сигнали до полицията: Бургазлия опита да прикрие катастрофа

Директорът на „Академика 2011“: "Арена Бургас" функционира, но има леки пропуски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com