X
 
 

Пчелари ще обменят опит в сърцето на Странджа планина

1886 0
photo of Пчелари ще обменят опит в сърцето на Странджа планина
Снимка: Facebook
Първият Събор на пчеларите в Странджа ще се проведе на 24 август в Малко Търново. Той е част от Летни културни празници на града.

Районът е известен като единственият в страната, където се добива манов мед. Да присъстват на пчеларския форум обаче са поканени всички производители, без значение какъв вид е тяхната продукция.

Actualno.com разговаря с Мария Патронова, директор на дирекция „Култура, образование и спорт“ към община Малко Търново:

“Идеята на събитието е да се съберат пчеларите в Странджа и да обменят опит. Ще има представители от Министерството на земеделието храните и горите, които ще запознаят производителите как могат да станат носители на защитената марка за мановия мед, как се регистрира пчелин, защо е добре да бъдат земеделски производители и други теми. Но най-важното е да се запознаят и обменят опит помежду си. Въпреки, че съборът е за пчеларите в Странджа, всеки друг е добре дошъл“.

През месец април тази година „Странджанският манов мед“ стана осмата българска храна със защитено име. Той влезе в списъка на Европейския съюз със защитени наименования за произход.

Actualno.com разговаря с Иван Георгиев, чийто пчелин е в Странджа от 55 години: “Мановият мед е уникален със своите качества, съдържание и начина, по-който го събират пчелите. Но като всяко ценно нещо има своите фалшификати. Единият от начините да се ориентирате дали е истински е като се постави капка манов мед върху хартия. С химически молив пробвате да пишете върху меда. Ако моливът остави следа, медът не е чист. Другият отличителен белег на мановият мед е черният му цвят“, казва дългогодишният пчелар. Той предупреждава още, че този уникален продукт никога не се втвърдява, не се захаросва, както става с нектарния мед при ниски температури.

По време на събора, всеки ще може да си купи от елексира, който ще предлагат различни стопански производители.

По повод Летни културни празници, Мария Патронова добавя, че тази година, те преминават при голям интерес. Градът е пълен с хора, които вече не живеят в Малко Търново, но се врърщат за празниците, събират се родове, съученици, приятели.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално